Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.7.2015 13:53
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 16. jula 2015. godine u Sarajevu sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Ministar Crnadak je izrazio zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Evropskog parlamenta i sagovornika upoznao sa političkim dešavanjima u BiH i njenim strateškim opredjeljenjima, odnosno ciljevima Vijeća ministara BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Crnadak je posebno naglasio opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, jer naša zemlja, kako je ocijenio, kao i cijeli region pripada Evropi, evropskoj porodici i treba da postane punopravnom članicom Evropske unije što je prije moguće.

Ministar Crnadak je potcrtao da Bosna i Hercegovina želi da se fokusira na provođenje neophodnih reformi na putu ka članstvu u EU, na rješavanje konkretnih pitanja koja su od suštinskog, životnog značaja za građane, te u tom smislu naglasio značaj nove inicijative EU za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija BiH koja je našoj zemlji pružila šansu da se, između ostalog, bavi upravo socio-ekonomskim reformama. U istom kontekstu ministar Crnadak je potcrtao i značaj Berlinskog procesa u okviru kojeg BiH ima šansu da realizira značajne infrastrukture projekte kojima će se bolje povezati sa drugim zemljama regiona i Evropskom unijom.

Predsjednik Evropskog parlamenta Schulz je izrazio podršku Evropskog parlamenta evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i pozdravio opredijeljenost za provođenje reformi i rješavanje konkretnih životnih pitanja. Posebno je naglasio da ne postoji realistična alternativa integraciji Bosne i Hercegovine i cijelog regiona u Evropsku uniju, te ukazao na značaj stabilnosti kako u zemlji tako i u okruženju.

Također, ocijenio je da Bosna i Hercegovina predsjedavanjem Komitetom ministara Vijeća Evrope na međunarodnom nivou pokazuje da je potpuno integrirani član međunarodne zajednice.

Ministar Crnadak je pozdravio poruke predsjednika Evropskog parlamenta i kazao da su za Bosnu i Hercegovinu veoma dobrodošle i ohrabrujuće, te izrazio nadu da će Evropski parlament i Evropska unija uopće nastaviti sa pružanjem podrške našoj zemlji.

Tokom razgovora je posebno ukazano i na potrebu pružanja podrške mladima u Bosni i Hercegovini i značaj borbe protiv korupcije.