Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.5.2015 16:32
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je na Samitu šefova država i vlada zemalja u Procesu saradnje jugoistočne Evrope (SEECP)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić učestvovao je na Samitu šefova država i vlada zemalja u Procesu saradnje jugoistočne Evrope  (SEECP) održanom 26.maja u Tirani čiji je domaćin albanski predsjednik Bujar Nishani. Osim zamjenika ministra Brkića učestvovali su visoki zvaničnici zemalja članica SEECP-a, među kojima predsjednici Rosen Plevnellev, Nicolas Timofti, Atifete Jahjaga, premijeri Victor Ponta, zamjenici premijera Ali Babacan, Igor Lukšić, ministri Siniša Hajdaš Dončić, Nikolaos Chountis, zamjenici ministara vanjskh poslova Dragana Kiprijanovska, ambasadori Miroljub Zarić, Boraj Bertoncelj, kao i generalni sekretar RCC Goran Svilanović, generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier i ambasadorica EU delegacije u Tirani Romana Vlahutin.

Na samitu je usvojena Zajednička izjava kojom se ističe snažna posvećenost zemalja članica temeljnim principima povelje SEECP-a:  demokratiji, vladavini prava te poštivanju ljudskih prava i temeljnih sloboda kao osnovnih vrijednosti naših društava i preduvjeta za saradnju u regionu.

Iskazana je privrženost da se, kroz politiku dobrosusjedstva, intenzivira saradnja u političkoj, sigurnosnoj , ekonomskoj, gospodarskoj, eneregtskoj, infrastrukturnoj, kulturnoj i obrazovnoj sferi.

Usvajanjem Deklaracije potvrđena je uloga SEECP-a kao vodećeg političkog foruma regionalne saradnje kroz podršku politici proširenja Evropske unije.

Pozdravljen je regionalni doprinosu miru i stabilnosti u ovom dijelu Evrope i napredak zemalja regiona na putu u EU i NATO, ali su također istaknuti i mnogi izazovi s kojima se region suočava u oblasti privrede, zaposlenosti, sigurnosti i ilegalne migracije.  U tom konteksu, istaknut je značaj aktivnosti koje se vode u okviru Berlinskog procesa s ciljem infrastrukturne, ekonomske i energetske povezanosti regiona. Učesnici su podvukli važnosti postignuća da ovaj dio Evrope govori jednim glasom kada je u pitanju zajednički  interes i suočavanje sa zajedničkim izazovima.

U svom obraćanju zamjenik ministra Brkić je podvukao postignuti  napredak u odnosima zemalja regiona i spremnost da zajednički odgovore izazovima budućnosti, te da je SEECP kao autentični glas regiona u tome  imao ključnu ulogu. Potreba za razvijanjem dobrosusjedskih odnosa među zemljama regiona je jasna i očigledna, ali je potrebno kontinuirano raditi na njihovoj konsolidaciji i unapređenju.

Prisutnost velikog broja zvanica u Tirani potvrđuje opredjeljenost članica SEECP-a za zajedničke vrijednosti i  odlučnost da se usredotoče na  unapređenje saradnje i  održiv ekonomski rast. Integracijska perspektiva u evropske i evro - atlantske strukture važan je poticaj za većinu političkih i ekonomskih aktera u jugoistočnoj Evropi. Evropska integracija predstavlja ključnu pokretačku snagu za reforme te je i dalje od ključne važnosti za stabilnost, pomirenje i razvoj region.

Izrazio je duboko uvjerenje da novi, modificirani, pristup EU prema Bosni i Hercegovini predstavlja jedinstvenu priliku da krene naprijed i ostavi iza sebe razdoblje stagnacije.

Stupanja na snagu SSP-a otvara novo poglavlje u odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije i predstavlja pozitivan korak u ostvarenju napretka BiH na putu prema Evropskoj uniji.

Na samitu je podržan ponovni izbor aktuelnog generalnog sekretara RCC-a Gorana Svilanovića na period od tri godine i odobren godišnji Izvještaj o radu RCC za 2014-2015. godinu