Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.5.2015 20:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Albanije Odetom Berbullushi

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH  Josip Brkić je održao, na marginama ministarskog sastanka Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) u Tirani, bilateralni susret sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Albanije Odetom Berbullushi. Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o regionalnim događanjima i evroatlantskim procesima u regionu. Konstatiran je obostrani interes za razvijanjem redovitog političkog dijaloga u cilju unaprjeđenja odnosa u bilateralnoj i regionalnoj saradnji. Izraženo je uvjerenje da će vođenje kontinuiranog političkog dijaloga u regionu otvoriti brojne mogućnosti za čvršće povezivanje u oblastima značajnim za daljnji integracijski put ka Evropskoj uniji i ekonomski razvoj. 

Konstatirano je da između dvije zemlje postoji povoljan ambijent za jačanje ekonomske saradnje. Kompanije iz BiH su u posljednje vrijeme prepoznale Albaniju kao izuzetno atraktivno tržište, što pokazuju poslovi Energoinvesta od 60 miliona Eura i Evroasfalta od 20 miliona Eura.

Iskazan je interes za osnaživanje ugovorne osnove između dvije zemlje. U proteklih šest godina je potpisano osam bilateralnih sporazuma, a u toku su pripreme za potpisivanje još četiri bilateralna sporazuma. 

Zamjenik ministra  Brkić uručio je  zamjenici ministra Berbullushi zahvalnicu Ministarstva sigurnosti BiH za pomoć, koju je Albanija pružila tokom prošlogodišnjih poplava.