Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.5.2015 20:15
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je, u okviru albanskog predsjedavanja SEECP, održanom 22. maja u Tirani.
Zamjenik ministra Brkić je podvukao značaj SEECP-a  kao regionalnog foruma koji, podstičući politički dijalog na svim poljima, predstavlja autentičan glas regiona na međunarodnoj sceni.  Pozdravio  je napredak i uspjeh koje ostvaruju pojedine članice SEECP-a u približavanju i integraciji u EU. Naglašavajući važnost  iniciranja procesa, koji će voditi ka stvaranju svjetlije perspektive novim generacijama u regionu, zamjenik ministra Brkić je istaknuo potrebu provedbe strategije SEE 2020, kao regionalnog razvojnog projekta, koji je, istovremeno, dragocjena vodilja u reformskim procesima unutar država.

Zamjenik ministra Brkić je ocijenio stupanje na snagu SSP-a značajnim korakom naprijed na europskom putu Bosne i Hercegovine, posebno potencirajući spremnost  političkih činilaca u BiH na provedbu reformi i ostvarivanje progresa na putu ka integraciji u EU. Govoreći o perspektivama razvoja bh društva u kontekstu novog pristupa EU, zamjenik ministra Brkić je istakao čvrsto opredjeljenje Bosne i Hercegovine da provede socijalne i ekonomske reforme, osigura vladavinu prava i unaprijedi mehanizam koordinacije. Izuzetno pozitivnim ocijenio nastojanja SEECP-a a na ostvarivanju dobrosusjedske suradnje, te zajedničkih aktivnosti prema širenju EU na zemlje regiona.
Izrazio je očekivanja da će EU prepoznati opredijeljenost i napore zemalja Zapadnog Balkana za pridruživanje i punu integraciju u EU te da proces prijema novih članica neće biti usporen ili zaustavljen.
Istaknuo je da regionalna suradnja nosi dugoročne dobiti i to u uspostavljanja međusobnog povjerenja i unaprjeđenja odnosa zemlja regiona.

Čestitao je Albaniji na uspješnom  jednogodišnjem predsjedavanju ovom značajnom regionalnom inicijativom, a budućoj zemlji predsjedavajućoj Bugarskoj, uspješan nastavak koordinacije i djelovanja svih zemalja učesnica okupljenih oko SEECP-a .