Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.5.2015 18:05
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH uz obraćanja ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope Igora Crnatka i generalnog sekretara VE Thorbjørna Jaglanda predstavljen Akcioni plan VE za BiH (2015-2017)

Akcioni plan Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu (za period 2015 - 2017. godina) predstavljen je 21. maja 2015. godine u Ministarstvu vanjskih poslova BiH uz uvodna obraćanja ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope Igora Crnatka i generalnog sekretara VE Thorbjørna Jaglanda.  

Predstavljanju Akcionog plana Vijeća Evrope prisustvovali su predstavnici Vijeća ministara BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Direkcije za evropske integracije, Centralne izborne komisije BiH, Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Vlade Republike Srpske, Vlade Federacije BiH, Vlade Brčko distrikta BiH, te predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Ministar Crnadak je tokom obraćanja izrazio zadovoljstvo zbog pokretanja Akcionog plana Vijeća Evrope za BiH, koji je, kako je istaknuo, usaglašavan od 2013. godine, te da je sretna okolnost da se Akcioni plan predstavlja i pokreće odmah nakon što je BiH preuzela predsjedavanje KM VE.

Ministar Crnadak je između ostalog naglasio da Akcioni plan predstavlja strateški i sektorski programski instrument koji omogućava inkluzivan i koherentan pristup saradnji VE i BiH, koji za cilj ima pružanje podrške BiH u ispunjavanju njenih postprijemnih obaveza kao države članice VE i da pomogne da se zakoni, institucije i prakse BiH dodatno usklade sa evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Govoreći o ključnim prioritetnim oblastima za saradnju definiranim u Akcionom planu ministar Crnadak je potcrtao da su one utvrđene zajednički od strane BiH, uključujući sve nivoe vlasti u BiH i Vijeća Evrope, a one su završetak reforme pravosuđa, sloboda medija i informatičko društvo, odgovorno upravljanje i demokratsko učešće, prevazilaženje podjela unutar zajednice i etničke segregacije u obrazovanju, borba protiv korupcije, organiziranog i privrednog kriminala i cyber kriminala.

Ministar Crnadak je naglasio da Akcioni plan također poseban naglasak stavlja na promociju jednakih mogućnosti za žene, mlade, Rome i druge ugrožene grupe u cilju njihove veće društvene kohezije i demokratskog učešća.

Generalni sekretar Jagland je tokom obraćanja također izrazio zadovoljstvo zbog pokretanja Akcionog plana VE za BiH i naglasio njegov značaj za BiH po pitanju definiranih oblasti, a naročito nezavisnog pravosuđa, slobode medija, građanskog društva, borbe protiv korupcije i kriminala, te izrazio spremnost Vijeća Evrope da pruži podršku Bosni i Hercegovini.

Akcioni plan je prisutnim zvanicama detaljno predstavila šefica Ureda VE u Sarajevu Mary-Ann Hennessey. O podršci saradnji između VE i BiH govorila je ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe, nakon čega je upriličena diskusija na temu tekuće i buduće saradnje između VE i BiH, a u svjetlu pokrenutog Akcionog plana VE za BiH.

Odgovorne strane za implementaciju, monitoring i kontrolu Akcionog plana su MVP BiH i Vijeće Evrope. Projekti uključeni u Akcioni plan bit će finansirani iz više izvora, koji uključuju redovni budžet VE i dobrovoljne doprinose zemalja donatora i međunarodnih organizacija. Izvjestan broj projekata biće proveden kroz zajedničke programe EU i VE.