Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.3.2015 9:55
Dr Lagumdžija na Globalnom obrazovnom forumu: Društva zajedničkih vrijednosti uvjet mira i prosperiteta

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija učestvovao je u okviru Globalnog obrazovnog foruma 2015 u Dubaiju  na okruglom stolu posvećenom široj regiji Mediterana i Sjeverne Afrike o projektu Madridskog kluba (Club de Madrid - CdM) „Nova generacija demokratije“ (Next Generation Democracy - NGD) te na vanrednom zasjedanju Generalne skupštine Madridskog kluba.

Nova generacija demokratije je višegodišnji proces koji koordinira Madridski klub, asocijacija 90 bivših šefova država i vlada čiji je počasni predsjednik i član Madridskog kluba Bill Clinton.

Ovo je bila prva u nizu regionalnih debata o budućnosti demokratije, na osnovu kojih će biti izrađen NGD globalni plan. Ideje i prijedlozi nastali unutar procesa bit će također uključeni u definiranje Održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih naroda za period nakon 2015. godine (UN Post-2015 SDGs).

Dr Lagumdžija je ukazao da vijekovima važe osnovni principi demokratije kao procesa koji se konstantno mijenja, ali u kojem svaka osoba mora imati zagarantovano pravo na život, slobodu, vjeru, privatno vlasništvo i dignitet. 

„U demokratiji koja je suočena sa mnogim izazovima, moramo više promovirati jedinstvo u različitostima, vrijednosti koje dijelimo i jednakost kao osnovne karakteristike društva zajedničkih vrijednosti. Također, moramo imati više međusobnog razumijevanja u svim našim različitostima. Društva zajedničkih vrijednosti su cilj kojima cijeli svijet teži ukoliko želimo mir i prosperitet“, rekao je dr Lagumdžija.

Dr Lagumdžija učestvuje na Globalnom obrazovnom forumu (The Global Education & Skills Forum 2015), koji okuplja vodeće ljude javnog, privatnog i civilnog sektora iz cijelog svijeta iz oblasti obrazovanja i predstavlja najveći svjetski događaj te vrste u svijetu ove godine.

Ovogodišnji Forum je organiziran pod pokroviteljstvom potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija, šeika Mohammeda Bin Rashid Al Maktouma, uz učešće bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona.

Globalni obrazovni forum će biti okončan plenarnom debatom na kojoj će pored dr Lagumdžije izlaganja imati i bivši predsjednici i premijeri Urugvaja, Tunisa i Slovačke.