Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.3.2015 16:31
Dr Lagumdžija - ministar Rinkēvičs: Pretočiti zajedničku izjavu u konkretan program reformi koji će potom biti i striktno proveden

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija sastao se 11. marta 2015. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Latvije Edgarsom Rinkēvičsom, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH u kontekstu predsjedavanja Latvije Evropskom unijom u prvoj polovini 2015. godine.

Na početku sastanka dr Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete ministra Rinkēvičsa i zahvalnost Evropskoj uniji na angažmanu i naporima uloženim u deblokiranje procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, te izrazio očekivanje da će Evropska unija i Latvija  i u budućnosti pružati snažnu podršku našoj zemlji.

Dr Lagumdžija je ministra Rinkēvičsa upoznao sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i tokom formiranja vlasti nakon održanih Općih izbora. Posebno je naglasio da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u februaru usvojila tekst zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, čime je, kako je rekao, potvrđena opredijeljenost BiH za provođenje prvenstveno konkretnih ekonomskih reformi. Izjavom je, između ostalog, predviđeno poduzimanje mjera za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, jačanje vladavine prava, ubrzanog procesa pomirenja, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i terorizma, kao i mjera za jačanje administrativne sposobnosti.

Dr Lagumdžija je izrazio očekivanje da će Vijeće za vanjske poslove Evropske unije ( FAC), na  narednom zasjedanju, uzeti u obzir značajan pozitivan iskorak koji je BiH načinila usvajanjem zajedničke izjave i donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Nakon toga bi, prema utvrđenoj dinamici, nadležni organi vlasti u BiH u konsultaciji sa EU trebali utvrditi inicijalnu reformsku agendu baziranu na Kopenhagenškim kriterijumima, uključujući socio-ekonomske reforme i Sporazum za rast i zapošljavanje, te pristupiti njihovom provođenju, kako bi se stvorile pretpostavke za podnošenje aplikacije za članstvo u EU.

Ministar Rinkēvičs je sa svoje strane čestitao na napretku koji je BiH načinila kroz usvajanje zajedničke izjave i naglasio će naredni najvažniji zadatak biti da se zajednička izjava pretoči u konkretan program reformi koji će potom biti i striktno proveden. Ocijenio je da je pred BiH još mnogo posla, teških reformi i izazova, te da su Evropska unija u cjelini i Latvija spremne da pomognu našoj zemlji.

Dr Lagumdžija i ministar Rinkēvičs su se saglasili u ocjeni da proces formiranja vlasti treba da bude okončan što je prije moguće, kako bi nove vlasti BiH odmah mogle da planiraju i provode neophodne reforme, a BiH nastavi sa napredovanjem ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Također, ocijenjeno je da BiH mora da iskoristi šansu koja joj je pružena te naglašeno da kada je u pitanju Evropska unija BiH mora da govori jednim glasom i ispuni iste uvjete kao i druge države u procesu napredovanja prema članstvu u EU.

Tokom susreta bilo je riječi i o procesu NATO integracija BiH, pri čemu je  izražena podrška Latvije napredovanju naše zemlje, kao i o pitanjima iz domena bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Latvije.