Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.2.2015 10:12
Dr Lagumdžija uvodničar na Konferenciji Generalne skupštine UN-a: Istinska svrha UN-a su društva zajedničkih vrijednosti

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija kao uvodničar učestvuje u New Yorku na Konferenciji na visokom nivou Generalne skupštine Ujedinjenih naroda koja se 9. i 10. februara 2015. godine održava na temu: „Načini implementacije razvojnih ciljeva nakon 2015. godine“, na poziv predsjednika Generalne skupštine UN-a Sama K. Kutesa, na kojoj se definiraju daljnje aktivnosti na planiranju i realizaciji samoodrživih ciljeva razvoja u narednom petnaestogodišnjem periodu.

Debatu na visokom nivou su otvorili predsjednik Generalne skupštine UN-a Kutes i zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Eliasson nakon čega su uslijedila uvodna izlaganja dr Lagumdžije te ministrice za međunarodnu razvojnu saradnju Kraljevine Švedske Isabelle Lövin, ministrice finansija, planiranja i razvoja Republike Ugande Marie Kiwanuka i ministra za lokalnu upravu i ruralni razvoj Republike Gane Juliusa Debraha.

Govoreći o načinima implementacije razvojnih ciljeva nakon 2015. godine dr Lagumdžija je rekao da je puno toga ostvareno, ali da je pred nama još veći posao. Kada je riječ o načinima implementacije razvojnih ciljeva ključ je u partnerstvima pojedinaca i organizacija, koje u suštini predstavljaju sastavni dio sistema Ujedinjenih naroda.

Dr Lagumdžija je istaknuo da ostvarivanje razvojnih ciljeva i održivog razvoja koji se prvenstveno odnose na smanjenje gladi, ravnopravnost, ekonomski razvoj i osiguranje jednakih mogućnosti pojedincima predstavljaju osnovu za prosperitetnu zajedničku budućnost u svim dijelovima svijeta.

„Nema sumnje da tranformativni post 2015 razvojni program, koristeći moderne i inovativne tehnologije, može da nas dovede do unaprijeđenih i efikasnijih Ujedinjenih naroda kao globalne platforme za partnerstva ka društvima zajedničkih vrijednosti“, istaknuo je dr Lagumdžija.

Tokom konferencije na visokom nivou bilo je riječi i o aktivnostima na efikasnijem korištenju finansijskih sredstava, koja bi bila dostupnija i usmjerila se u infrastrukturne projekte. Ujedno je naglašeno da je adekvatno korištenje sredstava za infrastrukturni razvoj, posebno u oblasti energije, zdravstva, transporta, komunikacija, obrazovanja i vodosnabdijevanja ključno za ekonomski razvoj, socijalnu uključenost i ekološku održivost.

Drugog dana Konferencije Generalne skupštine UN-a dr Lagumdžija predsjedava plenarnom sesijom koja je posvećena infrastrukturnim projektima u okviru razvojnih ciljeva nakon 2015. godine.