Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.2.2015 10:36
Dr Lagumdžija na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji: BiH zaslužuje novu šansu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija učestvovao je na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji (Münchner Sicherheitskonferenz – MSC 2015) koja se od 6. do 8. februara 2015. godine održava u Minhenu, na poziv predsjedavajućeg MSC-a ambasadora Wolfganga Ischingera.

Centralna tema Konferencije je kolaps međunarodnog poretka kroz pogled na krizu u Ukrajini i njene moguće implikacije po evropsku sigurnost kao i na situaciju na Bliskom istoku. Pitanje izbjegličke krize u svijetu i borba protiv terorizma su također među glavnim temama konferencije. Na konferenciji učestvuje dvadesetak šefova država i vlada, oko 60 ministara vanjskih poslova i odbrane, 30 čelnika velikih svjetskih kompanija kao i veliki broj parlamentarnih delegacija, čelnika međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i dr. Između ostalih na konferenciji učestvuju njemačka kancelarka Angela Merkel, potpredsjednik SAD-a Joseph Biden i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

Dr Lagumdžija je učestvovao u panel diskusiji o energetskoj sigurnosti koju je organizirala BMW fondacija Herbert Quandt u saradnji sa Earth Security Group kao i na sastanku koji je organizirala Inicijativa za nuklearne prijetnje (The Nuclear Threat Initiative) na kojem je razgovarano o novoj inicijativi NTI-a koja za cilj ima da pomogne razrješenje kriza koje su prijetnja evroatlantskoj sigurnosti i pomogne početak ponovne izgradnje povjerenja u regionu. Dr Lagumdžija je sa pokretačima inicijative - bivšim američkim senatorom Samom Nunnom, bivšim ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Igorom Ivanovom, predsjedavajućim MSC-a ambasadorom Wolfgangom Ischingerom i bivšim državnim sekretarom za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva Desmondom Browneom i drugim visokim vladinim dužnosnicima i stručnjacima razmijenio ideje i preporuke za razvoj novog, svježeg pristupa uspostavi sigurnije i stabilnije forme sigurnosti u evroatlantskom regionu i naglasio da u tom svjetlu BiH zaslužuje novu šansu.

Na sastanku je izražen stav da razrješavanje trenutnih kriza i izgradnja nove arhitekture evroatlantske regionalne sigurnosti zahtjeva snažno političko liderstvo i novi način razmišljanja.

Dr Lagumdžija je u Minhenu imao niz susreta sa ministrima vanjskih poslova, među njima i sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertom Koendersom, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børgeom Brendeom i sa ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžana Elmarom Mammadiarovom sa kojima je razgovarao o situaciji u BiH i regionu.

Dr Lagumdžija je sagovornike upoznao sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, tokom formiranja vlasti kao i aktivnostima na planu evropskih integracija naše zemlje, odnosno realizacije inicijative Evropske unije za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija BiH. Ocijenjeno je da inicijativa predstavlja i dobru priliku da se fokus aktivnosti u narednom periodu usmjeri na ekonomska pitanja, te još jednom ukazano na potrebu što skorijeg okončanja procesa formiranja vlasti i poduzimanja potrebnih reformi. „BiH zaslužuje novu šansu“, istaknuo je dr Lagumdžija.

Posebne bilateralne razgovore dr Lagumdžija je imao  sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjørnom Jaglandom i bivšim državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Madeleine Albright.

Dr Lagumdžija je gospođu Albright upoznao sa trenutnom političkom situacijom u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na tok evropskih i NATO integracija BiH. Sagovornici se  zahvalio na stalnom interesovanju za događanja u BiH i naporima koje je uložila na uspostavljanju mira u našoj zemlji. Posebno je istaknuo značaj daljnje snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država našoj zemlji. 

Albright je ovom prilikom izrazila podršku i spremnost za angažovanje u daljnjim procesima jačanja institucionalnih kapaciteta u BiH i funkcionalnosti naše države na njenom evropskom i evroatlantskom putu.

Glavna tema razgovora dr Lagumdžije i generalnog sekretara Jaglanda bilo je predstojeće predsjedavanje BiH Vijećem Evrope (19. maj - 15. novembar 2015. godine). Dr Lagumdžija je naglasio da su tri glavna prioriteta bh. predsjedavanja Istanbulska konvencija (o sprečavanju nasilja nad ženama i porodičnog nasilja), Evropska kulturna konvencija sa posebnim akcentom na evropski film, te susjedska politika VE. Istaknuo je i da će u okviru predsjedavanja BiH biti održane i tri konferencije na visokom nivou te pozvao generalnog sekretara Jaglanda da učestvuje u njihovom radu.

Dr Lagumdžija je generalnom sekretaru VE i generalnom sekretaru OSCE-a predložio da BiH i Srbija kao predsjedavajuće ove dvije međunarodne organizacije u narednom periodu organiziraju zajedničke aktivnosti vezane za stabilnost i sigurnost u ovom dijelu svijeta. O tome je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem kako bi se pokrenule odgovarajući naredni koraci tokom našeg predsjedavanja.