Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.2.2015 12:11
Dr Lagumdžija - Hamaček: Značaj buduće političke i ekspertske podrške Češke Republike reformskim procesima i nastojanjima naše zemlje da postane punopravnom članicom EU

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija razgovarao je 5. februara 2015. godine u Sarajevu sa delegacijom Parlamenta Češke Republike, koju je predvodio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Jan Hamáček.

Dr Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete parlamentarne delegacije Češke Republike Bosni i Hercegovini i uvjerenje da će ista doprinijeti daljnjem unapređenju dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje. Također, naglasio je da posjeta dolazi u veoma bitnom trenutku za BiH u procesu evropskih integracija te da istu vidi i kao izraz podrške novom pristupu EU prema BiH.

Dr Lagumdžija je delegaciju upoznao sa vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine i unutrašnjim prilikama, sa posebnim osvrtom na proces formiranja vlasti nakon održanih općih izbora i novi pristup Evropske unije odnosno inicijativu EU za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija BiH.

Kada je u pitanju inicijativa EU dr Lagumdžija je između ostalog naglasio da je Predsjedništvo BiH prošle sedmice usvojilo Izjavu o prihvatanju Zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU (FAC), odnosno o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, te se očekuje njeno usvajanje od strane političkih lidera i Parlamentarne skupštine BiH.

U ovom kontekstu dr Lagumdžija se predstavnicima zakonodavne vlasti Češke Republike zahvalio na podršci koju ova zemlja, u okviru Višegradske grupe, pruža Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u i ukazao na značaj buduće političke i ekspertske podrške Češke reformskim procesima i nastojanjima naše zemlje da postane punopravnom članicom EU.

Predsjedavajući Hamáček je istaknuo da je za Češku Republiku bila značajna podrška drugih zemalja u njenom procesu pristupanja EU te će sa svoje strane njegova zemlja nastaviti sa pružanjem podrške Bosni i Hercegovini. 

U nastavku razgovora dr Lagumdžija je posebno ukazao na potrebu i značaj unapređenja ekonomskih odnosa dvije zemlje, pri tome posebno naglasivši potencijale za saradnju u oblasti energetike i srodnih privrednih grana.

Ovom prilikom obostrano je ukazano i na potrebu daljnjeg ugovornog reguliranja odnosa dvije zemlje kroz potpisivanje različitih međudržavnih sporazuma.
Sagovornici su između ostalog pozdravili dobru saradnju koju dvije zemlje ostvaruju u oblasti kulture i obrazovanja i istaknuli zainteresiranost za njen daljnji razvoj.

Dr Lagumdžija je ovom prilikom izrazio posebnu zahvalnost za pomoć koju je Češka Republika pružila Bosni i Hercegovini nakon poplava u maju 2014. godine te pozdravio realizaciju projekata u BiH u okviru razvojne pomoći Češke Republike.