Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.11.2014 18:46
Dr Lagumdžija - Lajčak: Inicijativa Evropske unije predstavlja jednu novu, veliku šansa za BiH - prihvatanje definiranog programa znači odmrzavanje SSP-a i otvara prostor za predaju aplikacije za članstvo BiH u EU

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija sastao se 19. novembra 2014. godine u Sarajevu sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, koji je boravio u radnoj posjeti BiH.

Dr Lagumdžija se tokom razgovora zahvalio Slovačkoj i ministru Lajčaku na podršci BiH na njenom putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama, koja je potvrđena i kroz podršku novom pristupu Evropske unije prema BiH, ali i regionu Zapadnog Balkana u cjelini, kao i na pomoći Vlade i građana Slovačke stanovništvu BiH ugroženom poplavama u prethodnom periodu.

Dr Lagumdžija je potom ministra Lajčaka upoznao da je Inicijativa za pokretanje i ubrzanje procesa evropskih integracija u BiH, koja je iznesena na konferenciji Aspen instituta u Berlinu od strane ministara vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke te prije dva dana usvojena od strane svih ministara vanjskih poslova članica Evropske unije na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC), pozitivno primljena u BiH.

Dr Lagumdžija je u tom smislu izrazio podršku stavu FAC-a da će novi pristup Evropske unije prema BiH u vidu pisanog programa biti dostavljen nadležnim institucijama na izjašnjavanje i prihvatanje sa precizno definiranim konkretnim rokovima i nosiocima pojedinih aktivnosti programa.

Dr Lagumdžija i ministar Lajčak su se saglasili u ocjeni da inicijativa, koja se sada može zvati inicijativom EU, predstavlja jednu novu, veliku šansa za BiH te da bi preuzimanje tako definiranog programa značilo odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji u sebi sadrži korake čije ispunjavanje otvara prostor za predaju aplikacije za članstvo BiH u EU.   

Naglasio je da u BiH postoji jasna svijest da naša zemlja mora da ispunjava iste uvjete kao i druge države u procesu napredovanja prema članstvu u EU, s tim da shodno usvojenoj inicijativi uvjeti ostaju isti ali je izmijenjen redoslijed njihovog ispunjavanja.

U ovom kontekstu dr Lagumdžija je pozdravio i novi pristup EU prema Zapadnom Balkanu koji je baziran na tri strateška pravca djelovanja: ekonomsko upravljanje, vladavinu prava i reformu i jačanje javne administracije u smislu funkcionalnije države.

Dr Lagumdžija je također pozdravio i jučerašnje pokretanje EU Strategije za Jadransko-jonski region, koja je u cijelosti kompatibilna sa novim pristupom EU prema BiH i Zapadnom Balkanu, u smislu da u fokus aktivnosti postavlja ekonomske i socijalne reforme, vladavinu prava, jačanje borbe protiv korupcije i organizirnog kriminala i jačanje administrativnih kapaciteta države u smislu njene funkcionalnosti. Ocijenio je da se radi o još jednoj novoj šansi za BiH te da je veoma bitno da novoformirane vlasti prihvate ove prioritete kao platformu za svoje buduće djelovanje.

Ministar Lajčak je izrazio zadovoljstvo zbog još jedne posjete Bosni i Hercegovini, koja je uslijedila nakon uspješno održanih općih izbora, na čemu je posebno čestitao, te inauguralne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine i sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Briselu.

Naglasio je da je glavni cilj njegove posjete susret sa novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnicima političkih partija u našoj zemlji, kako bi prenio poruku da Evropska unija očekuje brzo formiranje vlasti, vlasti koja će imati mandat, snagu i legitimitet da se bavi potrebnim reformama.

Ministar Lajčak je naglasio da dogovor o formiranju vlasti treba bazirati na rješavanju ekonomskih i socijalnih problema, stvaranju funkcionalnije države i ispunjavanju obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela pretendenujući za evropske i evroatlantske integracije.

Dr Lagumdžija i ministar Lajčak su ukazali i na značaj ovogodišnjih sastanaka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana u Berlinu, New Yorku, Beogradu i Bratislavi, čemu je značajan doprinos dala Slovačka Republika i ministar Lajčak. Ocijenili su da su navedeni susreti osim doprinosa definiranju novih inicijativa predstavljali još jednu priliku da se reafirmiraju regionalni projekti od značaja, koji bi trebali da doprinesu bržem uvezivanju i razvoju zemalja regiona i unapređenju životnog standarda građana.

Dr Lagumdžija je izrazio mišljenje da je krajnje vrijeme da se pređe u fazu implementacije konkretnih projekata od kojih će korist imati građani BiH i regiona u cjelini. U tom smislu BiH je izuzetno zainteresirana za početak realizacije projekata izgradnje Jadransko-jonske autoceste i modernizaciju pruge Beograd-Tuzla-Sarajevo, kao i projekte podrške malim i srednjim preduzećima.