Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.10.2014 13:58
Dr. Lagumdžija - ministar Lukšić: Bosna i Hercegovina i Crna Gora će uzajamno štiti svoje građane u trećim zemljama

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se 3. oktobra 2014. godine u Sarajevu sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igorom Lukšićem, koji je boravio u jednodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Nakon sastanka delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova dr. Lagumdžija i ministar Lukšić su na svečanoj ceremoniji upriličenoj u zgradi Ministarstva vanjskih poslova BiH potpisali Ugovor o saradnji između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o konzularnoj zaštiti i viznim pitanjima.

U obraćanju koje je uslijedilo dr. Lagumdžija i ministar Lukšić su izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja Ugovora i ocijenili da će isti unaprijediti saradnju dvije zemlje u oblasti viza i konzularnih pitanja.

Ugovorom se omogućava  zaštita državljana dviju država koji borave u trećim zemljama, gdje jedna od ugovornih strana nema svoje diplomatsko-konzularno predstavništvo. Diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine i Crne Gore uzajamno će zastupati interese bosanskohercegovačkih i crnogorskih državljana u pogledu osiguranja konzularne zaštite, kao i o pitanjima izdavanja viza stranim državljanima koji namjeravaju turistički ili poslovno posjetiti jednu od država.

Tokom susreta je također konstatirano da Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju odlične i prijateljske odnose, koji su primjer dobrosusjedstva i model uspješne saradnje u regionu, što daje najbolji doprinos njegovom razvoju i stabilnosti.

Dr. Lagumdžija i ministar Lukšić su ocijenili i da je dobra bilateralna saradnja dvije zemlje u proteklih nekoliko mjeseci postala još dinamičnija zahvaljujući, između ostalog, i zajedničnim inicijativama pokrenutim sa ciljem osnaživanja regionalne saradnje i ostvarivanja većeg ekonomskog razvoja država regije te da su važan poticaj razvoju odnosa dali i susreti na najvišem nivou u proteklom periodu.

Šefovi diplomatija su posebno istaknuli značaj inicijativa država regije i Evropske unije – unutar novog pristupa EU prema zemljama Zapadnog Balkana, u okviru kojeg je EU spremna uložiti milijardu eura vlastitih te još 10 milijardi eura u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama za realizaciju regionalnih projekata. Na taj način se otvaraju mogućnosti ne samo za unapređenje ekonomskog razvoja na regionalnoj ravni, već i šire, jer one mogu biti dobra osnova i za ubrzanje procesa integracije država regije u članstvo EU.

Poduzetim inicijativama otvara se mogućnost za provedbu projekata s učešćem obje države, poput Jonsko-jadransko gasovoda (IAP), Jadransko-jonske autoceste koja će prolaziti kroz Crnu Goru i u Bosni i Hercegovini se spajati s autocestom na Koridoru 5c, projekata zajedničke prevencije u upravljanja prirodnim nepogodama i izgradnju pruge Nikšić - Trebinje – Čapljina.

U vezi s navedenim dr. Lagumdžija je upoznao ministra Lukšića da je Vijeće ministara BiH  utvrdilo Prijedlog osnova za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Republike Hrvatske u vezi s podrškom i saradnjom u realizaciji Jadransko-jonske autoceste.

U daljnjem nastavku razgovora šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine i Crne Gore su izrazili očekivanje da će Ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore biti potpisan u skorije vrijeme, s obzirom da su za navedeno ispunjeni gotovo svi uvjeti, te posebno pozdravili današnje potpisivanje Ugovora o saradnji o konzularnoj zaštiti i viznim pitanjima i izrazili spremnost za daljnje širenje ugovorne baze.