Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.9.2014 10:27
Dr. Lagumdžija na Generalnoj skupštini UN-a: BiH dobrodošla u Partnerstvo za otvorenu vlast - nova brana zloupotrebama javnih sredstava

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i u nizu skupova na visokom i najvišem nivou prvog dana Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, te održao niz bilateralnih susreta.

Na skupu posvećenom inicijativi „Partnerstvo za otvorenu vlast“ (Open Government Partnership) koji je na temu „OGP: Akcija građana - odgovorna vlast“ održan u sjedištu UN-a pod predsjedavanjem predsjednika Indonezije i Meksika izražena je dobrodošlica Bosni i Hercegovini u Partnerstvo za otvorenu vlast, kao 65. članici ove globalne inicijative. Na skupu je učestvovalo 11 šefova država među kojima i predsjednici Sjedinjenih Američkih Država, Južnoafričke Republike, Tanzanije, Hrvatske, Gruzije, Brazila, 30 ministara te predstavnici UN-a, Svjetske banke i više od 300 predstavnika civilnog društva.

Dr. Lagumdžija se tokom obraćanja na ministarskoj sesiji Partnerstva za otvorenu vlast  zahvalio svim zemljama partnerima na njihovoj podršci našoj zemlji u okviru inicijative te istaknuo da je 1. septembra u ime BiH uputio pismo namjere za pristupanje BiH u članstvo OGP-a, što je od strane učesnika skupa pozdravljeno. Naglasio je da je BiH prihvatanjem vrijednosti i principa iz Deklaracije OGP-a demonstrirala svoju posvećenost u četiri ključna područja a to su fiskalna transparentnost, pristup informacijama, predstavljanje prihoda i imovine izabranih i visokih javnih zvaničnika i uključenost građana, kao i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH kao pilot projekt i koordinator za realizaciju inicijative uspostavilo kontakte sa civilnih društvom i razmjenu svih relevantnih informaciju i iskustava o pitanjima u vezi sa inicijativom na dnevnoj bazi kako bi bio ispunjen cilj da bude naša zemlja bude relevantan i pouzdan partner unutar okvira OGP-a.

„Pozivamo poslovnu zajednicu, kao i organizacije civilnog društva da učestvuju u projektima i aktivnostima Partnerstva za otvorenu vlast. Posvećeni smo promociji punog pristupa i objelodanjivanja informacija o vladinim aktivnostima, uključujući i informacije o trošenju javnog novca. Naša je želja da budemo vlada i društvo 21. vijeka, vlada koja je čuvar principa otvorene vlasti, koja pruža podršku i radi za građane i društvo izgrađeno od strane građana u punoj simbiozi sa vladom“, kazao je dr. Lagumdžija.

Odluka o pristupanju BiH inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast posebno je pozdravljena tokom razgovora dr. Lagumdžije sa ministrom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Francisom Maudeom. Sagovornici su se saglasili u ocjeni da će pristupanje OGP-u osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti u BiH, uključivanja i osnaživanja građana i civilnog društva, te borbe protiv korupcije.

U razgovoru sa Helen Clark, administratoricom UNDP-a, dr. Lagumdžija je naglasio da BiH, kao nova članica OGP-a očekuje podršku UNDP-a u korištenju novih tehnologija za poboljšanje kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima, a posebno je važno da se po ovom principu prati utrošak sredstava domaćih i međunarodnih institucija u procesu obnove zemlje od poplava prikupljenih na Donatorskoj konferenciji u Briselu.

Na marginama zasjedanja GS UN-a dr. Lagumdžija je održao i niz bilateralnih susreta sa akcentom na ekonomsku saradnju i ustavne reforme u našoj zemlji nakon izbora.

Tokom razgovora sa Federicom Mogherini, ministricom vanjskih poslova Republike Italije i budućom visokom predstavnicom EU naglašena je potreba da se nastavi proces evropskih integracija naše zemlje i da se period nakon izbora iskoristi za strukturalne reforme. Ministrica Mogherini je istaknula punu podršku i svoju posvećenost procesu ubrzanog puta Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države na putu evroatlantskih integracija.

Sa ministrima vanjskih poslova Njemačke, Frankom-Walterom Steinmeierom, Austrije, Sebastianom Kurzom, Luksemburga Jeanom Asselbornom i ministricom vanjskih poslova Lintenštajna Aureliom Frick, dr. Lagumdžija je razgovarao o bilateralnoj saradnji i daljnjoj podršci ovih zemalja evropskim integracijama BiH, naročito kroz novi pristup EU.

Unapređenje ekonomske saradnje i dolazak investicija u region i u našu zemlju, bili se tema razgovora dr. Lagumdžije sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdullahom bin Zayedom Al-Nahyanom, ministrom vanjskih poslova Jordana Nasserom Judehom i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Iyadom bin Amin Madanijem.

Dr. Lagumdžija se sastao i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Brianom Hoyt Yeeom s kojim je razmijenio mišljenja o ustavnim reformama koje treba provesti nakon oktobarskih izbora ka funkcionalnijoj državi u kojima će pitanje „Sejdić-Finci“ biti samo jedan segment ukupnih reformi. Ovom prilikom dr. Lagumdžija je obavijestio svog sagovornika o ukupnim predizbornim aktivnostima kao i o neprimjerenom ponašanju pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u zemlji te ocijenio da je važno da što veći broj građana izađe na izbore i koji jedini imaju pravo da odluče o sudbini zemlje.

Sa generalnim sekretarom OSCE-a Lambertom Zannierom dr. Lagumdžija je razgovarao o nastavku uspješne saradnje BiH i OSCE-a, predstojećim Općim izborima u našoj zemlji kao i o potrebi da OSCE Posmatračka misija sprovede monitoring ne samo izbora nego i rada medija u BiH. 

Na marginama GS UN-a dr. Lagumdžija je razgovarao i sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Grčke Evangelosom Venizelosom,  ministrom vanjskih poslova Švedske Carlom Bildtom, ministricom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić, zatim ministrima vanjskih poslova Azerbejdžana, Irana i Bahreina, Elmarom Mammadyarovom, Mohammadom Javadom Zarifom i šeikom Khalidom Bin Ahmed Bin Mohammedom, generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom, zamjenikom generalnog sekretara UN-a Janom Eliassonom te sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom.