Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.9.2014 9:41
Dr. Lagumdžija sa potpredsjednikom NR Kine Li Yuanchaom i kineskim zvaničnicima: Ulaganjem u BiH kineskim investitorima se otvaraju i regionalno i tržište EU

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija boravi u radnoj posjeti Narodnoj Republici Kini. Tokom svog boravka dr. Lagumdžija je imao niz bilateralnih susreta kao i susreta u okviru najviše delegacije Partije evropskih socijalista (PES), koju predvodi predsjednik PES-a i član Evropskog parlamenta Sergei Stanishev, sa najvišim čelnicima kineske države i partije.

Između ostalih sastao se sa Liu Yunshanom, članom Stalnog komiteta Političkog biroa Komunističke partije NR Kine i prvim sekretarom Centralnog sekretarijata KP NR Kine, Li Yuanchaom, potpredsjednikom NR Kine i članom Političkog biroa KP NR Kine, Li Ruoguom, predsjednikom kineske EXIM banke, Wang Jiaruiom, ministrom međunarodnog odjela KP NR Kine, Liu Jianchaom, zamjenikom ministra vanjskih poslova NR Kine i drugim visokim dužnosnicima i privrednicima.

Tokom susreta sa visokim zvaničnicima konstatirano je da su bilateralni odnosi dviju zemalja u stalnom razvoju te da nema otvorenih pitanja. Dr. Lagumdžija je posebno istaknuo da postojeći dobri politički odnosi dviju zemlja otvaraju prostor za jačanje ekonomskih veza.

U tom je smislu tokom sastanka i radne večere sa Li Yuanchaom, potpredsjednikom NR Kine i članom Političkog biroa KP NR Kine pozdravljeno snažnije prisustvo kineskih investitora. Dr. Lagumdžija se tokom sastanka sa potpredsjednikom Yuanchaom, također, osvrnuo i na mogućnost realizacije zajedničkih, bosanskohercegovačkih, kao i regionalnih projekata u oblastima energetike i infrastrukture. U tom kontekstu dr. Lagumdžija je potpredsjedniku NR Kine Yuanchaou i ostalim visokim kineskim dužnosnicima predstavio infrastrukturne projekte značajne za Bosnu i Hercegovinu, ali i projekte regionalnog značaja o kojima je razgovarano na Konferenciji u Berlinu poput Jadransko-jonskog autoputa i Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), modernizacije željezničke pruge od Sarajeva do Beograda, pruge Čapljina – Trebinje - Nikšić, ali i koridora Vc od autoputa do modernizacije pruge od Ploča preko BiH do Mađarske.

U tom je kontekstu dr. Lagumdžija svojim sagovornicima ukazao da ulaganja kineskih kompanija mogu biti model i primjer drugim investitorima za njihovo snažnije prisustvo u BiH, naročito u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivredne, metalske i hemijske industrije.

U okviru razgovora sa najvišim kineskim zvaničnicima pozdravljena je deklaracija za saradnju Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope koja je usvojena na Samitu premijera održanom u novembru prošle godine u Bukureštu i kojom se akcenat stavlja na jačanje ekonomske i trgovinske saradnje Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope. 

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina, sa svojim resursima i kapacitetima, osim vlastitog kineskim investitorima omogućava i pristup regionalnom tržištu na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, tržištu Turske sa kojom BiH, također, ima sporazum o slobodnoj trgovini, kao i da može biti poveznica za tržište EU na kojemu kompanije iz naše zemlje imaju bescarinski izvoz za oko 90 posto proizvoda. 

O konkretnim projektima je, također, posebno detaljno razgovarano i tokom sastanka sa Li Ruoguom, predsjednikom kineske EXIM banke gdje je dr. Lagumdžija pozdravio i podržao odluku Banke da finansira projekat kineskog konzorcija i Elektroprivrede BiH, odnosno Termoelektrane Tuzla, najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini u elektroenergetskom sektoru, a radi se o izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, čija je ukupna vrijednost 1,5 milijardi KM.

Imajući u vidu da je EXIM banka jedna od tri finansijske institucije u Kini koja ima za misiju promociju vanjske trgovine, investicija i pružanja razvojne pomoći, predsjednik EXIM banke Li Ruogu je ukazao na mogućnosti jačeg prisustva kineskih investitora u Bosni i Hercegovini kroz ulaganja u infrastrukturni sektor, željeznice, poljoprivredu, metalsku i hemijsku industriju istaknuvši da EXIM banka raspolaže sa 30 milijardi američkih dolara namijenjenih za regiju Jugoistočne Evrope. Zato Blok 7 u Tuzli može i treba biti samo početak daljnjeg i većeg prisustva kineskih investicija u BiH. U tom je kontekstu naglasio važnost definiranih projekata od regionalnog značaja koji također otvaraju mogućnost kineskim investitorima za ulaganja u infrastrukturne, energetske i druge projekte našeg regiona pa tako i BiH.

Dr. Lagumdžija je pozvan da kao uvodničar učestvuje u radu Konferencije koja se pod nazivom „Partija i svjetski dijalog 2014“ održava u Pekingu u organizaciji Centra za savremene studije NR Kine (CCCWS) i Fondacije za mir i razvoj (CFPD).