Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.8.2014 17:59
Dr. Lagumdžija: Podrška konkretnim strateškim regionalnim projektima

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je na "Konferenciji šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu" koja je danas, 28. avgusta 2014. godine održana u Berlinu, pod domaćinstvom njemačke kancelarke Angele Merkel. Delegaciju Bosne i Hercegovine na konferenciji u Berlinu predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a osim dr. Lagumdžije, u delegaciji naše zemlje je bio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Dr. Lagumdžija je danas bio sudionik posebne sesije koja je na temu "Nova regionalna paradigma" održana uz učešće ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, Slovenije, Hrvatske, evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea i domaćina sastanka, njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera.

Dr. Lagumdžija je tokom svog obraćanja, između ostalog, pozdravio održavanje konferencije u Berlinu, kao svojevrsne najave nove regionalne paradigme saradnje i povezivanja, u kojem se, kako je rekao, svi neće slagati oko historije, ali hoće oko budućnosti. Dr. Lagumdžija je posebno pozdravio namjeru Njemačke da od iduće godine, posredstvom njemačkih investitora, pokrene inicijativu "podizanja kupovne moći". Riječ je o namjeri da se sistemski njemački investitori potiču na ulaganje i time podizanje cjelokupnog ekonomskog potencijala regiona.

"Ekonomski smo međuovisni, njegujemo isti kulturni identitet, govorimo i istim jezikom. Evropski identitet nam je zajednička poveznica baš kao i želja da svi odreda postanemo dio EU. Dovoljno je razloga da, uz pomoć EU, čija meka sila pretpristupnih fondova i dobrosusjedske politike nam je i pomogla da dođemo do ovog nivoa, uspostavimo veze koje do sada nismo uspjeli i ponovno sagradimo mostove koje smo porušili", kazao je dr. Lagumdžija.

Novi pristup Evropske unije prema BiH dr. Lagumdžija je ocijenio kao dobro polazište za provođenje potrebnih reformi te istaknuo da su pokrenute neke značajne inicijative, uključujući Forum za prosperitet i zapošljavanje i Međunarodnu konferenciju o rastu zapošljavanja. U tom kontekstu konferenciju u Berlinu je okarakterizirao i kao jasan znak podrške procesu proširenja Evropske unije, odnosno podrške evropskim integracijama BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Dr. Lagumdžija se u Berlinu snažno založio za realizaciju zajedničkih, regionalnih projekata u oblastima energetike, infrastrukture i sprečavanja i upravljanja prirodnim nepogodama, konkretno za realizaciju projekata Jadransko-jonskog autoputa i Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), projekata regionalne prevencije i upravljanja prirodnim nepogodama: između BiH, Hrvatske i Srbije - uspostavljanje regionalnog centra za rano upozoravanje i praćenje poplava; Između BiH, Hrvatske i Crne Gore - uspostavljanje regionalnog centra za brzo djelovanje u prevenciji i gašenju požara, kao i za izgradnju željezničke pruge Nikšić - Trebinje - Čapljina, modernizaciju željezničke pruge od Sarajeva do Beograda, preko Doboja, Tuzle i Zvornika, izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja, te realizaciju projekta obnove i modernizacija plovnog puta rijeke Save.

Također, dr. Lagumdžija se založio i za zajedničko korištenje diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), tzv. kolokaciju, koju primjenjuju mnoge evropske zemlje na temelju bilateralnih i/ili multilateralnih ugovora.

Dr. Lagumdžije je tokom diskusije izrazio zadovoljstvo jer je Njemačka preuzela inicijativu o pitanju Zapadnog Balkana, ali i zahvalnost zbog opredjeljenosti Evropske unije i drugih zemalja članica da konferencija u Berlinu preraste u dugoročnu inicijativu.

S tim u vezi dr. Lagumdžija bit će u New Yorku, na marginama Generalne skupštine UN-a, domaćin ministrima vanjskih poslova zemalja regiona kako bi se nastavilo konkretno razgovarati o realizaciji zaključaka berlinske Konferencije, a kao priprema za sastanak ministara vanjskih poslova i ekonomije u oktobru ove godine u Beogradu. Tim sastancima prisustvovat će i predstavnici Evropske komisije, RCC-a, te zemalja koje su direktni sponzori nove regionalne paradigme.