Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.7.2014 13:30
Dr. Lagumdžija na sastanku ministara Zapadnog Balkana: Saniranje posljedica poplava iskoristiti za jačanje regionalne saradnje

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je danas, 10. jula 2014. godine u Kotoru (Crna Gora) na sastanku ministara vanjskih poslava zemalja Zapadnog Balkana o unapređenju saradnje unutar Procesa stabilizacije i pridruživanja (SAP). Na sastanku, čiji je domaćin zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, su učestvovali i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

Na sastanku su ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana usvojili dokument o unapređenju regionalne saradnje u okviru definiranog novog pristupa Evropske komisije zemljama Zapadnog Balkana sa akcentom na zajedničke ekonomske projekte. 

Tokom obraćanja učesnicima sastanka dr. Lagumdžija je naglasio da su nastavak intenzivnog angažmana Evropske unije i regionalna dimenzija veoma važni za BiH, naročito sada kada smo fokusirani na pripreme za donatorsku konferenciju koja će se 16. jula održati u Briselu.

Govoreći o značaju donatorske konferencije, dr. Lagumdžija je ministre Zapadnog Balkana upoznao sa podacima o štetama nastalim nakon poplava kao i o potrebama naše zemlje u procesu obnove i rekonstrukcije.

Naglasio je da su štete u BiH procijenjene na oko 4 milijarde KM što čini više od 15% BDP-a naše zemlje, a da su potrebe za obnovu i rekonstrukciju oko 3.3 milijarde KM.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da BiH očekuje pomoć donatora u obnovi i rekonstrukciji, ali i da su vlasti u zemlji, ne čekajući međunarodnu pomoć, već preduzele mjere i aktivnosti na pomoći ugroženom stanovništvu.

Govoreći o novom pristupu EU prema zemljama Zapadnog Balkana, dr. Lagumdžija je rekao da su u našoj zemlji pokrenute neke značajne incijative, uključujući Forum za prosperitet i zapošljavanje, Međunarodnu konferenciju o rastu zapošljavanja, te Strukturalni dijalog o pravosuđu. 
     
“Prirodna katastrofa koja je zadesila BiH, Srbiju i Hrvatsku može biti još jedan poticaj za jačanje regionalne saradnje, posebno u oblastima ekonomskih, infrastrukturnih  i zajedničkih projekata kako za saniranje posljedica poplava, tako i za prevenciju elementarnih nepogoda poput poplava, suša i šumskih požara. Najava Evropske komisije sa sastanka u Solunu u maju mjesecu ove godine da je spremna da u narednom petogodišnjem periodu uloži u regionalne projekte milijardu eura vlastitih, te 10 milijardi eura u saradnji sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama nam je poticaj da više zajedno radimo na regionalnim projektima. Vjerujem da možemo, u najkraćem roku, definirati konkretne regionalne projekte i to, prije svega, u domenu komunikacija i energetike. Skup lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu krajem avgusta, pod predsjedavanjem kancelarke Angele Merkel je velika šansa za region u cjelini i svaku zemlju ponaosob“, istaknuo je dr. Lagumdžija.
 
Dogovoreno je da dr. Lagumdžija bude domaćin sastanka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i komesara za proširenje tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda gdje bi se konkretizirali regionalni projekti i načini njihove realizacije.

Posebne teme današneg sastanka ministara vanjskih poslova u Kotoru bile su Strategija Jugoistočne Evrope 2020 koja predviđa stvaranje milion radnih mjesta u regionu, kao i jačanje ekonomskog upravljanja kroz provedbu ključnih ekonomskih i socijalnih reformi u zemljama Zapadnog Balkana.