Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.4.2014 14:36
Dr. Lagumdžija sa predstavnicima Vlade i investicijskih fondova Države Katar: Ulaganjem u mala i srednja poduzeća omogućiti zapošljavanje mladih ljudi u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se u odvojenim susretima u Dohi, drugog dana zvanične posjete Državi Katar, gdje boravi sa delegacijom BiH, sa ministrom ekonomije i trgovine Države Katar Ahmedom bin Jassimom Al Thanijem i ministrom energetike i industrije Države Katar dr. Mohammedom bin Salehom Al Sadaom.

Također, dr. Lagumdžija se sastao sa predstavnicima Qatar Investment Authority (QIA) – ključne katarske institucije specijalizirane za domaće i investicije u inozemstvu, te delegacijom  Hassad Fooda – fonda  za poljoprivredu Države Katar.

Dr. Lagumdžija je tokom razgovora sa ministrom energetike i industrije Države Katar dr.  Al Sadaom izrazio zadovoljstvo zbog predstojeće posjete visoke državne i privredne delegacije Države Katar, koju će predvoditi ministar vanjskih poslova Države Katar dr. Khalid bin Mohammed Al Attiyah sredinom maja, kojom prilikom će u Sarajevu konzorciju katarskih investitora biti predstavljeni konkretni projekti o mogućnostima investiranja u sektor telekomunikacija, transporta i infrastrukture – posebno Koridor 5C, energetska postrojenja, metalnu, prehrambenu, namjensku, drvoprerađivačku industriju i turističke potencijale BiH.

Također je predstavio mogućnosti i načine da Bosna i Hercegovina postane ključnim faktorom saradnje Katara sa svim balkanskim zemljama. Posebno je istaknuo značaj jučer potpisanog Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Kataru naročito ako se ima u vidu činjenica da je za naredne dvije godine Država Katar iskazala potrebu za upošljavanjem oko pola miliona radnika različitih profila. 
 
Dr. Lagumdžija je tokom susreta sa ministrom ekonomije i trgovine Al Thanijem izrazio očekivanje da će se organizirati 4. sastanak Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju BiH i Katara na kojem bi se odlučivalo o projektima ulaganja u mala i srednja poduzeća, što je u skladu sa opredjeljenjem katarske strane da kroz finansiranje ovakvih projekata omoguće zapošljavanje, naročito mladih ljudi.

Predstavnicima Qatar Investment Authority (QIA) dr. Lagumdžija je predstavio velike infrastrukturne i energetske projekte, načine podrške malim i srednjim poduzećima i ulaganja u finansijske projekte koji su u toku ili njihova realizacija tek predstoji. Radi se o projektima koje je pripremila ekspertna grupa koju su formirali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH. 

Tokom razgovora sa delegacijom Hassad Fooda dr. Lagumdžija je pozdravio inicijativu ovog fonda da investira u poljoprivredni sektor u BiH, kao i u proizvodnju hrane namijenjene katarskom tržištu kroz ulaganje u bh. kompanije koje proizvode hranu.