Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.4.2014 15:34
Dr. Lagumdžija sa zvaničnicima Države Katar: Bosna i Hercegovina kao regionalno poslovno središte za investicije kompanija iz Katara

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sa delegacijom BiH 6. i 7. aprila 2014. godine boravi u zvaničnoj posjeti Državi Katar. Danas se dr. Lagumdžija u Dohi sastao sa premijerom Države Katar šeikom Abdullahom Bin Nasserom Bin Khalifom Al Thanijem, kao i sa ministrom vanjskih poslova Države Katar dr. Khalidom Bin Mohammedom Al Attiyahom sa kojim je potpisao Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o regulisanju zapošljavanja državljana Bosne i Hercegovine u Državi Katar, te održao predavanje na Diplomatskom institutu Ministarstva vanjskih poslova Države Katar.

Na sastanku dva ministra vanjskih poslova dogovoreno je formiranje konzorcija katarskih investitora za Bosnu i Hercegovinu. Konzorcij bi bio sastavljen od više katarskih renomiranih kompanija radi investiranja kapitala u različite projekte usmjerene ka otvaranju novih radnih mjesta i to prvenstveno za mlade ljude.

Dr. Al Attiyah je prihvatio poziv dr Lagumdžije, te najavio dolazak u BiH u maju na čelu visoke državno-privredne delegacije kojom prilikom bi trebali biti konkretizirani pravci daljnje ekonomske saradnje. To će biti prilika i da se na Sarajevo Business Forumu susretnu privrednici okupljeni oko konkretnih projekata.

Ovom prilikom je dr. Lagumdžija svojim sagovornicima predočio projekte, odnosno, moguće načine podrške Države Katar razvoju bosanskohercegovačke ekonomije formulirane od strane zajedničkog ekspertnog tima koji su formirali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Dr. Lagumdžija je izrazio posebno zadovoljstvo zbog danas potpisanog Sporazuma sa ministrom vanjskih poslova Države Katar dr. Al Attiyahom o regulisanju zapošljavanja bh. državljana u Državi Katar. Sporazum će omogućiti državljanima  BiH da prvi put na legalan način, uz garancije obje države potpisnice pristupaju tržištu rada u Državi Katar, a što će, između ostalog omogućiti i učešće bh. građevinske operative na vrlo zahtjevnim projektima pripreme Katara za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. 
 
U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova dr. Al Attiyahom dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog razmjene posjeta državnih delegacija dviju zemalja u posljednjih dvanaest mjeseci (dvije posjete delegacija BiH Kataru i nedavna posjeta delegacije Države Katar BiH) i ocijenio da navedeno predstavlja znak dobre volje i želje za jačanje međusobnih veza. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina izuzetno zainteresirana za nastavak zajedničkih aktivnosti u pravcu intenziviranja ekonomske saradnje.  

U tom smislu, dr. Lagumdžija i ministar Al Attiyah su potvrdili zajedničko opredjeljenje da se u narednom periodu trebaju dalje konkretizirati projekti na kojima se zajedno radilo u proteklom periodu, a prije svega oni koji su usmjereni ka podršci malim i srednjim poduzećima sa posebnim fokusom na zapošljavanje mladih ljudi.

Premijer Al Thani je u razgovoru sa dr. Lagumdžijom izrazio zadovoljstvo intenziviranjem političke i ekonomske saradnje između dvije države, te naglasio izuzetan interes i podršku za nastavak aktivnosti na unapređenju bilateralnih odnosa naše zemlje sa Katarom.


Tokom razgovora dr. Lagumdžija je posebno ukazao na značaj jačanja ekonomskih i trgovinskih veza BiH i Katara, te prezentirao za katarske investitore spremne projekte. Naglasio je da je region jugoistočne Evrope atraktivan za strane investitore i da je evidentno sve veće prisustvo investitora iz zemalja Zaljeva u regionu. S tim u vezi ukazao je na mogućnost i želju BiH da postane regionalno poslovno središte za kompanije iz Katara, preko kojeg bi katarski privrednici, između ostalog, zahvaljujući CEFTA-i, čiji je BiH član, imali pristup tržištu od gotovo 30 miliona potrošača.  

Poziv investitorima iz Katara i drugih zaljevskih zemalja da ulažu u BiH dr. Lagumdžija je uputio i tokom predavanja na Diplomatskom institutu Ministarstva vanjskih poslova Države Katar u Dohi gdje je govorio o konceptu „zajedničkog društva“ (shared society) i njegovim uzročno – posljedičnim vezama sa ekonomskim rastom.