Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.3.2014 17:01
Dr. Lagumdžija – ministrica Pusić: Veoma važno da što je moguće više članica EU podrži potrebu za novim, kreativnijim pristupom prema BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se danas, 28. marta 2014. godine u Sarajevu sa prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesnom Pusić.

Dr. Lagumdžija se ovom prilikom ministrici Pusić zahvalio za podršku evropskoj budućnosti BiH i posebno za njen prijedlog za uspostavljanje posebnog pristupa u odvijanju integracijskog procesa Bosne i Hercegovine, koji bi omogućio značajan iskorak u pristupanju BiH Evropskoj uniji, a kojim su pokrenuti razgovori o novom pristupu, kao i za sveukupnu podršku koju pruža našoj zemlji.

Govoreći o predstojećem sastanku Vijeća za vanjske poslove EU koji će biti održan u aprilu dr. Lagumdžija je naglasio da je veoma važno da što je moguće više članica EU na predstojećem sastanku u Briselu podrži potrebu za novim, kreativnijim pristupom prema BiH i ocijenio da je pravo vrijeme da se izađe sa nečim "svježijim" s obzirom na predstojeći predizborni period u BiH. Dodao je da bi bilo veoma dobro da se izborna kampanja vodi oko toga ko će biti dio rješavanja problema ove zemlje i ko će više biti dio približavanja BiH evroatlantskim integracijama.

Dr. Lagumdžija je posebno naglasio da Bosna i Hercegovina ne traži nikakvo sniženje kriterija za približavanje EU nego samo jedan jasniji pristup Brisela, te u tom smislu istaknuo da BiH ne odustaje od realizacije političkih uvjeta za nastavak evropskog puta, te će se i dalje intenzivno raditi na provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić –Finci“ i uspostavi efikasnog mehanizma koordinacije. U vezi s navedenim dr. Lagumdžija je pozdravio novi pristup Evropske komisije prema zemljama uključenim u proces proširenja koji u fokusu ima ekonomske reforme i razvoj.

Govoreći o daljnjoj saradnji BiH i Hrvatske u oblasti evropskih i evroatlanskih integracija dr. Lagumdžija je izrazio nadu da će ista uskoro biti formalizirana i intenzivirana kroz potpisivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o evroatlantskom partnerstvu.

Ministrica Pusić je ponovila podršku Hrvatske evropskim i evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Izrazila je zainteresiranost Hrvatske da se BiH pomakne sa mjesta na putu ka članstvu u EU, te ocijenila da u EU svi prepoznaju neku potrebu inovacije u pristupu prema BiH, o čemu je već pokrenuta rasprava. Između ostalog, kazala je da je mišljenje i iskustvo Hrvatske da proces približavanja EU i samo članstvo u našem dijelu Evrope imaju posebne karakteristike - karakteristike procesa izgradnje institucija države koja treba biti servis građanima.

Tokom razgovora dr. Lagumdžija i ministrica Pusić su ocijenili da su bilateralni odnosi BiH i Hrvatske i pored više otvorenih pitanja, dobri i prijateljski, te da je bilateralna saradnja bila posebno intenzivna tokom 2013. godine, u svjetlu rješavanja prioritetnih pitanja sa aspekta pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Ovom prilikom bilo je riječi i o održavanju zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, pri čemu je ocijenjeno da zajednička sjednica predstavlja mogućnost da se razmotre i predlože rješenja za pojedina otvorena pitanja između dvije države.