Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
7.11.2019 14:52
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak otvorio dvodnevnu Regionalnu konferenciju za centralnu Evropu „Prevencija radikalizacije terorizma: Odgovori regionalne politike i smanjenje rizika“ u Budimpešti

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je 7. novembra 2019. godine u Budimpešti dvodnevnu Regionalnu konferenciju za centralnu Evropu „Prevencija radikalizacije terorizma: Odgovori regionalne politike i smanjenje rizika“, koju organizuju Ujedinjene nacije i Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Ministar Crnadak konferenciju je otvorio zajedno sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom i podsekretarom UN za borbu protiv terorizma Vladimirom Voronkovim.
 
Tokom obraćanja ministar Crnadak je istakao da je BiH trajno opredijelјena da bude siguran partner u borbi protiv terorizma i da su oko tog cilјa okuplјene sve institucije i nadležne agencije na nivou BiH, kao i na nivoima Republike Srpske i FBiH. On je naglasio da je Zakon o zabrani odlaska na strana ratišta iz 2014. godine donio odlične rezultate i da u poslјednje vrijeme nisu registrovani novi odlasci.

Ministar je takođe potvrdio da BiH ostaje član Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a. On je istakao da je za dugoročno rješavanje problema terorizma izuzetno bitna prevencija, odnosno sprečavanje radikalizacije kod mladih.
 
Nakon svečane ceremonije otvaranja konferencije, ministar Crnadak je održao bilateralni sastanak sa podsekretarom UN za borbu protiv terorizma Vladimirom Voronkovim.
 
Tokom sastanka ministar je prenio opredjelјenje da BiH u okviru UN i njenih organizacija nastavi da daje doprinosi borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije.
 
Ministar Crnadak takođe je potvrdio da će BiH učestvovati na istorijskom događaju Sedmica borbe protiv terorizma na visokom nivou koji će po prvi put biti održan slјedećeg lјeta u Nјujorku.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.