Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
17.5.2019 12:01
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak obratio se Komitetu ministara Savjeta Evrope u Helsinkiju

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas Komitetu ministara Savjeta Evrope na 129. zasjedanju u Helsinkiju.

Tokom obraćanja u zvaničnom dijelu sastanka ministar je posebno istakao značaj Savjeta Evrope, kao i dostignuća i ulogu koju je ova organizacija imala proteklih 70 godina u izgradnji povjerenja i razumijevanja u Evropi.

"Pred nama su i danas brojni problemi i krize, ali odgovor mora uvijek biti isti - vladavina prava, demokratija, lјudska prava i poštovanje različitosti. Samo braneći ove temelјne vrijednosti Savjeta Evrope obezbijedićemo stabilnost i sigurnu budućnost za naš kontinent, za 47 zemalјa i skoro 850 miliona lјudi koje predstavlјamo", rekao je ministar Crnadak.

Ministar je pozvao Komitet ministara Savjeta Evrope da se usvoji odluka kojom će se otvoriti mogućnost da se Parlamentarnoj skupštini BiH omogući još jedna šansa da prije junskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope imenuje delegaciju BiH, kako bi i BiH učestvovala u donošenju važnih odluka poput izbora novog generalnog sekretara Savjeta Evrope, kao i u obilјežavanju značajnog jubileja - 70 godina postojanja Savjeta Evrope.

Takođe, ministar Crnadak je istakao značaj Evropske konvencije o lјudskim pravima i njene doslјedne primjene. Podržao je razvoj politike dobrosusjedskih odnosa Savjeta Evrope i pozdravio napredak ostvaren u saradnji Savjeta Evrope sa Evropskom unijom, jer se radi o organizacijama sa istim vrijednostima i cilјevima.

Po današnjem završetku 129. zasjedanja Komiteta ministara Savjeta Evrope ministar Crnadak će prusustvovati zvaničnoj ceremoniji predaje predsjedavanja Savjetom Evrope Francuskoj, koja će voditi ovu organizaciju do novembra 2019. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.