Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
16.5.2019 17:00
Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak na Komitetu ministara Savjeta Evrope u Helsinkiju razgovarao sa ministrom inostranih poslova Finske

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje na 129. zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope koje se održava danas i sutra u Helsinkiju.

Prije početka zasjedanja ministar Crnadak se sastao sa ministrom vanjskih poslova Finske Timom Soiniem, čija zemlјa predsjedava Savjetom Evrope, a uskoro preuzima predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

Tokom sastanka ministar Crnadak izrazio je žalјenje što Parlamentarna skupština BiH nije na vrijeme imenovala delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, ali je izrazio nadu da će do dogovora doći narednih dana i da će BiH biti omogućeno učešće na junskom zasjedanju.

Ministar Crnadak je zatražio od ministra Soinija, koji je predsjedavajući Komiteta ministara Savjeta Evrope, da se još jednom razmotri mogućnost učešća delegacije BiH, budući da se u junu bira novi generalni sekretar Savjeta Evrope, kao i sudije Evropskog suda za lјudska prava, te da će na ovom zasjedanju biti obilјežena 70. godišnjica postojanja Savjeta Evrope.

Ponovlјeno je da je približavanje BiH Evropskoj uniji glavni prioritet spolјne politike, što je opredjelјenje svih nadležnih u zemlјi i da je evropska perspektiva BiH i cijelog regiona najbolјi način za ostvarivanje trajne stabilnosti Zapadnog Balkana.

Finski ministar prenio je ministru Crnatku da će proširenje biti važna tema predsjedavanja Finske Savjetom Evropske unije koje počinje 1. jula 2019. godine, kao i podršku Finske za dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Ministar Crnadak će tokom dana učestvovati na posebnoj ceremoniji obilјežavanja 70 godina postojanja Savjeta Evrope, kao i na neformalnoj večeri čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Finske.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.