Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
18.12.2018 13:48
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 18. decembra 2018. godine na ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici.

Države članice Američko-jadranske povelje su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i SAD, dok Srbija i Kosovo* učestvuju u formatu A5 kao posmatrači. Na ministarskom sastanku, koji je održan u okviru predsjedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom (A5), razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji, regionalnoj saradnji i budućnosti A5.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u svom obraćanju istakao je važnost sastanaka ministara vanjskih poslova u okviru Američko-jadranske povelje za jačanje regionalne saradnje. Ocijenio je da evropske integracije i jačanje saradnje s NATO-om značajno doprinose stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana.

„Članstvo Bosne i Hercegovine u EU i jačanje saradnje s NATO-om, promicanjem dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje glavni su ciljevi vanjske politike definisani Strategijom vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018-2023 koju je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da je to preduslov za očuvanje dugoročnog mira i stabilnosti, kao i za održivi regionalni politički i ekonomski razvoj”, naglasio je, između ostalog, ministar Crnadak.

Što se tiče regionalne stabilnosti i sigurnosti, ministar Crnadak je istakao da jednostrana odluka Prištine o uvođenju takse od 100 posto na robu iz BiH i Srbije predstavlja kršenje odredbi CEFTA sporazuma. Naveo je da ta i odluka o formiranju tzv. „Oružanih snaga Kosova" može dovesti do destabilizacije i narušavanja pozitivnih postignuća i procesa u našoj regiji. „Vjerujemo da se dugotrajni mir i stabilnost regije ne može utvrditi jednostranim odlukama koje bi u potpunosti zanemarile interese druge strane u dijalogu. Jedino rješenje postignuto kompromisom Beograda i Prištine može poslužiti kao jamstvo za buduću stabilnost i dobre odnose dviju strana”, zaključio je ministar Crnadak.

Nakon skupa Partnerske komisije A5 ministar Crnadak je prisustvovao i sastanku ministara vanjskih poslova članica Američko-jadranske povelje, čiji je domaćin bio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

 


* Ovaj naziv ne prejudicira status, te je u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.