Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
6.12.2018 16:25
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 25. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a u Milanu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je na poziv predsjedavajućeg Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), talijanskog ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Enza Moavera Milanesija, učestvovao na 25. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a, koji se 6. i 7. decembra 2018. godine održava u Milanu.

Ministar Crnadak je u četvrtak, 6. decembra prisustvovao otvaranju sastanka na kojem je generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger podnio godišnji izvještaj. Ministar je potom održao govor na plenarnom ministarskom zasjedanju.

U obraćanju ministrima vanjskih poslova zemalja članica OSCE-a, ministar Crnadak je istaknuo da je i ova godina u svijetu obilježena oružanim sukobima, političkim tenzijama, ekstremizmom, terorizmom, migracijama, cyber prijetnjama i organiziranim kriminalom koji  narušavaju društveni i ekonomski napredak i razvoj, te da zbog toga, OSCE ima obavezu da nastavi biti važna platforma za rješavanje i raspravu o navedenim izazovima.

Ministar Crnadak je istaknuo da se o sigurnosti u BiH i regionu ne može govoriti bez spominjanja problema migracija. Oko 22 hiljade izbjeglica, tražitelja azila i migranata stiglo je u Bosnu i Hercegovinu 2018. godine, od čega oko 4 000 ljudi trenutno traži humanitarnu pomoć , što stvara teške terete za kapacitete u BiH. Zahvaljujući finansijskim sredstvima EU-a, većina osoba je zbrinuta i smještena u objekte, no potrebna je dodatna pomoć i smještaj. Ministar je pozdravio napore talijanskog predsjedanja OSCE-om da temu saradnje na rješavanju problema migranata u mediteranskoj regiji stavi u fokus svog jednogodišnjeg predsjedavanja.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina veliki značaj pridaje unapređenju saradnje sa svojim susjedima, osobito na zajedničkom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i dodao da će BiH nastavit dijalog i saradnju s OSCE-om i svim njezinim državama članicama.

Tokom konferencije u Milanu, ministar Crnadak održat će sutra, 7. decembra sastanak sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija Harlemom Desirom.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.