Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
30.11.2018 14:25
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje, na poziv ministra vanjskih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića, na Sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana koji se održava 29. i 30. novembra 2018. godine u Budvi.

Na sastanku se raspravlja o provođenju obaveza preuzetih u okviru Berlinskog procesa, toku priprema i očekivanjima od predstojećeg samita u Poznanju, kao i važnosti procesa evropske integracije u kontekstu stabilnosti i daljeg razvoja regiona.

Na početku Sastanka, ministar Crnadak je poručio da je odluka Prištine o uvođenju takse od 100% na robu iz BiH i Srbije potpuno neprihvatljiva, jer je antievropska, anticivilizacijska, sramotna i besmislena. Ministar Crnadak je poručio da su ovim potezom Prištine prekršeni CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i osnovni princip izgradnje dobrosusjedskih odnosa.

"Ova odluka nije samo kršenje CEFTA-e, nego je direktan udar na sve višegodišnje napore, koje smo zajednički uložili u region. Odluka o taksama je "diplomatska atomska bomba" koju je Priština ispustila na naš region i pozivam Brisel da se snažnije uključi i pomogne da se ovaj problem riješi", naveo je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tokom svog obraćanja i dodao da će BiH i Srbija nastaviti sa koordiniranim aktivnostima u cilju ukidanja ovih taksi. Ministar Crnadak je pozdravio izjave visoke predstavnice EU Federice Mogherini i državnog sekretara SAD-a Mikea Pompea u kojima se oštro osuđuju ovakvi potezi prištinskih vlasti.

Ministar Crnadak je informirao kolege iz regiona o toku procesa evropskih integracija u BiH istakavši uvjerenje da će odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije biti odgovorena i dostavljena do kraja godine, i da će vrlo brzo nakon toga Komisija dati pozitivno mišljenje o zahtjevu za članstvo, kao i preporuku državama članicama EU da BiH dobije status zemlje kandidata.

Ministar je podsjetio da je evropska perspektiva glavni pokretač svih reformskih procesa u Bosni i Hercegovini i regionu, te je istakao je da je u okviru višegodišnjeg Akcionog plana za regionalno ekonomsko područje (REA) u okviru WB6, koji je usvojen na samitu u Trstu, postignut određeni napredak, ali i da se moraju pojačati napori u nekim područjima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.