Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.9.2018 10:00
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak se sastao sa francuskim senatorom Olivierom Cadicom

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio je 12. septembra 2018. godine u posjetu francuskog senatora Oliviera Cadica. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson.

Senator Cadic je prije posjete Bosni i Hercegovini, u okviru posjete regionu posjetio Tiranu, Skoplje i Beograd gdje je razgovarao sa predsjednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom, predsjednikom Vlade Republike Makedonije Zoranom Zaevim i predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa ministrima vanjskih poslova ovih zemalja Ditmirom Bushatijem, Nikolom Dimitrovim i Ivicom Dačićem.

Ministar Crnadak i senator Cadic su razgovarali o odnosima u regionu s naglaskom na završetak razgovora Beograd-Priština.

Ministar je informirao o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji sa naglaskom na reformske procese i mjere iz reformske agende, istaknuvši da za BiH od velike važnosti reformirati institucije i pripremiti cijelo društvo za buduće članstvo u EU. To uključuje jačanje ekonomije, uspostavu vladavine prava, borbu protiv korupcije kao i osiguranje stabilnosti i sigurnosti. Naglasio je da je ključno da se perspektiva članstva regiona u EU ne izgubi.

Ministar Crnadak je istakao da su odnosi Beograd-Priština najvažnije pitanje u regionu koje je neophodno riješiti i dodao da će Beograd i Priština najlakše doći do zajednički prihvatljivog rješenja ukoliko bi bilo što je moguće manje utjecaja sa strane.

Senator Cadic je istaknuo potporu Francuske evropskim integracijama BiH i regiona Zapadnog Balkana i dodao da je on osobno veliki zagovornik što bržeg pristupa BiH i cijele regiona Evropskoj uniji.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.