Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.7.2018 16:31
Održana radionica Razmjena iskustava i unaprjeđenje izrade informacije o implementaciji OSCE kodeksa ponašanja u političko-vojnoj oblasti sigurnosti u BiH

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i OSCE misije u Bosni i Hercegovini održana je 9. jula 2018. godine u Sarajevu radionica Razmjena iskustva i unaprjeđenje izrade informacije o implementaciji OSCE kodeksa ponašanja u političko-vojnoj oblasti sigurnosti u Bosni i Hercegovini (Kodeks ponašanja).

U radu radionice učestvovali su predstavnici 18 institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Na radionici su u izlaganjima svih 18 predstavnika institucija, a kasnije i kroz interaktivni dijalog,  iznesena  iskustva i sugestije o izradi informacije o implementaciji Koda ponašanja. Iznesene sugestije za poboljšanje kvaliteta i efikasnosti rada su formulisane u usvojenim preporukama za dalji rad.

OSCE kod ponašanja u političko-vojnoj oblasti sigurnosti je najvažniji normativni dokument OSCE-a iz koga proizilazi obaveza svih zemalja članica OSCE-a da izvještavaju svake godine o implementaciji Koda ponašanja. Bosna i Hercegovina je do sada postigla zapažene rezultate u segmentu implementacije i izvještavanja, a radionica je organizovana u okviru dodatnih napora da se ovaj kvalitet održi i da naša zemlja bude prepoznatljiva po kvalitetu u ovoj oblasti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.