Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
11.5.2018 14:43
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na sastanku „Visegrad 4 plus Balkan 4 plus“ u Cape Sounio u Grčkoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 11. maja 2018. godine na sastanku „Visegrad 4 plus Balkan 4 plus" (V4+B4+), koji je održan u Cape Sounio, kod Atine, u Grčkoj.

Višegradsku skupinu (V4) čine četiri srednjoevropske zemlje, članice EU, Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, dok format B4 plus predstavljaju članice EU s Balkana- Grčka, Hrvatska, Rumunija i Bugarska. Na skup u Grčkoj Bosna i Hercegovina je bila pozvana kao potencijalni kandidat za članstvo u Evropsku uniju (EU).

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, jačanju energetske saradnje, kao i koordinaciji između zemalja članica EU.

Ministar Crnadak je u svom obraćanju istakao kako je ovo je vrlo važna godina za proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Govoreći o procesu evropskih integracija, ministar Crnadak je naglasio da su Berlinski proces i inicijativa Zapadni Balkan 6 (WB6) donijeli pozitivan zamah za regionalnu saradnju, posebno kroz projekte, za koje se očekuje da će imati značajan privredni i društveni efekat.

„Proširenje EU na prostor Zapadnog Balkana je najvažniji proces za budućnost regije, jer omogućuje dugotrajnu stabilnost i otvara prostor za brži ekonomski razvoj. Ipak, za Bosnu i Hercegovinu su najveći izazovi u našim unutrašnjim odnosima, jer se moramo izboriti za jače institucije u borbi protiv korupcije, za poštenije društvo, za više investicija i kvalitetniji svakodnevni život naših građana. Tek tada će evropska budućnost i uspjeh eurointegracionog procesa imati stvaran značaj za naše građane i narode“, istakao je ministar Crnadak.

U okviru sastanka V4+B4+, ministar Crnadak će održati bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Ministri Crnadak i Szijjarto razgovarat će o bilateralnim aktivnostima, kao i nastavku procesa evropskih integracija BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.