Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
9.5.2018 16:04
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak domaćin sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU u BiH i ambasadorima zemalja članica EU koji nerezidentno pokrivaju BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak bio je domaćin sastanka sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i ambasadorima zemalja članica Evropske unije koji nerezidentno pokrivaju Bosnu i Hercegovinu iz drugih zemalja, 8. maja 2018. godine u Banjaluci povodom Dana Evrope.

Teme sastanka ministra Crnadka sa ambasadorima zemalja članica EU bio je proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine, napredovanje regije na evropskom putu, kao i predstojeći Samit EU - Zapadni Balkan, koji će se održati 17. maja 2018. godine u Sofiji.

Nakon sastanka, ministar Crnadak, ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Tzvetkova - Karabasheva u svojstvu ambasadora zemlje predsjedavajuće Vijećem Evropske unije, kao i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark održali su konferenciju za medije.

Tom prilikom ministar Crnadak je istakao da je na sastanku potvrđena opredijeljenost Evropske unije (EU) da BiH i Zapadni Balkan ostanu prioritet na planu eurointegracija. Naglasio je da je mehanizam koordinacije jedan od glavnih stubova napretka BiH ka EU te da BiH mora pronaći kapacitet da se, uprkos izbornoj godini i brojnim dešavanjima u zemlji, koncentriše na evropski put i obezbijedi dobar nastup i na predstojećem Samitu EU - Zapadni Balkan koji će biti održan 17. maja u Sofiji.

Ambasadorica Bugarske u BiH Tzvetkova - Karabasheva je u svojstvu ambasadora zemlje predsjedavajuće Vijećem EU, naglasila da će predstojeći Samit u Sofiji biti nova mogućnost da se potvrdi put Zapadnog Balkana ka EU, kao i strateška važnost ove regije.
I za šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Larsa-Gunnara Wigemarka je Samit u Sofiji važan jer je fokus EU ponovo usmjeren na Zapadni Balkan. Wigemark je posebno istakao važnost mehanizma koordinacije za usaglašavanje svih stavova u BiH, a pogotovo pitanja eurointegracija.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.