Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
5.4.2018 15:19
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjeluje na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja (NAM) koji se 5. i 6. aprila 2018. godine održava u Bakuu, Republika Azerbajdžan. Na sastanku se raspravlja o načinima i mogućnostima za postizanje samoodrživog razvoja pomoću uspostave i unapređenja međunarodnog mira i sigurnosti.

Ministar Crnadak je 5. aprila prisustvovao ceremoniji otvaranja ministarskog sastanka tokom koje su se obratili predsjedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Miroslav Lajčak i predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliev.

Ministar se potom, na plenarnom dijelu obratio sudionicima skupa i tom prilikom istaknuo značaj Pokreta nesvrstanih u postizanju jedinstva međunarodne zajednice u borbi protiv postojećih i budućih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti, te izgradnji koncenzusa unutar sistema UN-a u svim važnim pitanjima – od onih vezanih za ekonomski i socijalni razvoj do pitanja ljudskih prava. Naveo je da je Pokret nesvrstanih najveći promotor interesa zemalja u razvoju u smislu njihovog uključivanja u svjetske ekonomske tokove.

Ministar je istaknuo da je postizanje i održavanje mira i stabilnost moguće samo ukoliko se velika pozornost posveti sigurnosti, razvoju ali i poštivanju ljudskih prava. Dodao je da za postizanje samoodrživog razvoja veliki značaj ima implementacija Agende 2030 i da Bosna i Hercegovina veliku pažnju posvećuje ovoj Agendi.

Govoreći o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma ministar Crnadak je istaknuo važnost jačanja pravnog okvira u toj oblasti uz poštivanje i zaštitu ljudskih prava. U vezi uloge UN-a u promociji mira sigurnosti i samoodrživog razvoja, Bosna i Hercegovina pozdravlja novi impuls u jačanju suradnje UN-a i regionalnih i subregionalnih organizacija.

Pokret nesvrstanih ima 120 članica i 17 posmatrača. Osnovan je 1961. godine u Beogradu. Na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu učestvovalo je više od 50 ministara vanjskih poslova.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.