Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
4.4.2018 18:06
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao sa delegacijom Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta (SEDE)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je 4. aprila 2018. godine sa delegacijom Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta (SEDE),  koje je predvodila  Anna Elzbieta Fotyga.

U fokusu razgovara ministra Crnatka i delegacije Evropskog parlamenta bile su aktuelna situacija u BiH i evropska perspektiva Zapadnog Balkana. Istaknut je značaj usvajanja strategije Evropske unije „Kredibilna perspektiva proširenja i pojačan angažman Evropske unije na Zapadnom Balkanu“, u kojoj se naglašava otvorena perspektiva članstva u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana na osnovu pojedinačnih zasluga, uz poštivanje svih normi i provođenje potrebnih reformi. 

Ministar Crnadak je posebno značajnim ocijenio predaju odgovora na Upitnik Evropske komisije. Naglasio je  opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) te nastavku provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, jačanje regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva. 

Sagovornici su izrazili očekivanje da će Summit EU - Zapadni Balkan, koji će se održati u Sofiji 17.05.2018. godine, biti usmjeren na ponovnu potvrdu evropske perspektive za regiju, pokretanje konkretnih i vidljivih inicijativa za poboljšanje povezanosti unutar regije i s EU-om, te rješavanje pitanja bolje saradnje na zajedničkim izazovima kao što su sigurnost i migracije.

Tokom razgovora je naglašena potreba za nastavkom reformi koje će omogućiti napredak Bosne i Hercegovine na putu EU integracija i ubrzanje aktivnosti na jačanju vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije. Što se tiče sigurnosne situacije, istaknuto je da Bosna i Hercegovina aktivno doprinosi naporima na jačanju sigurnosti u regiji. S tim u vezi, BIH je prva u regiji usvojila izmjene Krivičnog zakona koje se odnose na sankcionisanje odlaska državljana BiH na strana ratišta, te je usvojila Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015-2020. godine.

Članovi delegacije Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta izrazili su zahvalnost na prijemu i izrazili potporu evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.