Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.12.2017 9:07
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Banjaluci priredio prijem za predstavnike medija povodom završetka godine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je 22. decembra 2017. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci priredio prijem za predstavnike medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine i urednike koji prate spoljno-političke događaje i rad Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministar Crnadak je u uvodnom govoru pozdravio predstavnike medija i zahvalio im se na dobroj suradnji u protekloj godini izrazivši uvjerenje da će se dobra suradnja nastaviti i u narednoj godini.

U sklopu prijema, ministar Crnadak je uručio diplomatske pasoše Snježani Gajić i njenoj bliskoj suradnici Sari Petković koje su posvećene prikupljanju sredstava za istraživanje i pronalaženje lijeka za Laforinu bolest.

Ministar Crnadak je dodao da će biti uručena još dva diplomatska pasoša, Miralemu Pjaniću, nogometašu Juventusa i reprezentativcu BiH, koji se uključio u akciju prikupljanja sredstava za istraživanje i pronalaženje lijeka za Laforinu bolest u sklopu koje će prirediti humanitarnu večeru, kao i Tijani Bošković, odbojkašici istambulskog Ezačibašija i najboljoj odbojkašici Europe za 2017. godinu.
Doktorica Snježana Gajić je majka Tatjane i Milane Gajić koje su 2007. godine oboljele od Laforine bolesti od posljedica koje je Tatjana na žalost preminula 2014. godine.

Gospođa Snježana Gajić zajedno sa suprugom Vitomirom učestvuje u finansiranju laboratorije profesora Minasiana u SickKids klinici u Torontu, animira javnost, prikuplja sredstva, te je jedan od najvećih donatora dajući doprinos za prvi lijek za Laforinu bolest koji se očekuje u prvoj polovini 2018. godine, uz tvrdnju istraživača da će lijek pomoći i Alchajmerovoj bolesti, ALS-u, Hantingtonovoj bolesti i još nekim srodnim bolestima.

Obraćajući se prisutnima, gospođa Gajić se zahvalila Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ministru Igoru Crnatku zbog odluke da joj se dodijeli diplomatski pasoš, te je dodala da je njena porodica svojevrstan ambasador BiH i da pokazuje da ovdje žive divni i plemeniti ljudi.

Gospođa Gajić se zahvalila svima koji su uzeli učešće u ovoj borbi i doprinijeli da se Laforina bolest, najteža epilepsija ljudskog roda, izbriše sa lica zemlje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.