Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
19.12.2017 15:15
Bilateralne konsultacije o NATO pitanjima između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na bilateralnim konsultacijama o NATO pitanjima sa Ministarstvom vanjskih poslova Crne Gore, 19.12.2017. godine u Podgorici.

Tokom posjeta, upriličen je kurtoazni susret zamjenika Brkića sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem i susret sa državnim sekretarom Zoranom Jankovićem.

Prilikom susretâ sa visokim dužnosnicima MVP Crne Gore, ocijenjeno je da su bilateralni odnosi dvije zemlje vrlo dobri uz međusobno saglasje po pitanju daljeg razvijanja dobrosusjedskih odnosa između Crne Gore i BiH. Podrška Crne Gore Bosni i Hercegovini je ocijenjena kao vrlo značajna, posebice u kontekstu NATO integracija Bosne i Hercegovine.

Na radnom dijelu sastanka sa v.d. generalnim direktorom Generalnog direktorata za NATO i politiku sigurnosti u MVP Crne Gore, Vladimirom Vučinićem, razgovarano je o pitanjima NATO integracija Bosne i Hercegovine sa fokusom na aktiviranje Akcionog plana za članstvo za Bosnu i Hercegovinu (MAP). Predstavnici Crne Gore su istaknuli punu podršku NATO integracijama Bosne i Hercegovine te naglasili da je ključni prioritet Crne Gore politika otvorenih vrata za zemlje zapadnog Balkana, pa samim tim i za Bosnu i Hercegovinu. Crnogorska delegacija je istaknula da je vrlo važno što Bosna i Hercegovina ima politički koncenzus u vezi sa aktiviranjem MAP-a.

Zamjenik ministra Brkić se ovom prilikom naročito osvrnuo na pitanja aktivnosti javne diplomacije, te zamolio Crnu Goru da podijeli svoja iskustva kao zemlja koja je nedavno postala članica NATO-a i tako pruži pomoć BiH po pitanju javne diplomacije i promocije  vrijednosti koje sobom donosi saradnja sa NATO-m. Navedene aktivnosti bi se organizovale pod okriljem Public Diplomacy Division-a (Odjela za javnu diplomaciju) NATO u Briselu, NATO zapovjedništvom u Sarajevu i Komisije za NATO integracijski proces BiH i kontakt ambasadom za NATO u Sarajevu.

Zamjenik Brkić je također predložio posjetu delegacije Crne Gore, Sarajevu, u prvom kvartalu naredne godine gdje bi se zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH i kontakt ambasadom za NATO u BiH razgovaralo o godišnjem nacionalnom programu (ANP) gdje bi bilo vrlo korisno čuti iskustva Crne Gore.

Zaključeno je ocjenom da će nadolazeća 2018. godina biti godina većeg iskoraka svih zemalja zapadnog Balkana ka evro i evroatlantskim integracijama.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.