Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
6.12.2017 12:09
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao u trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je 6. decembra 2017. godine u  trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske koji je održan u Beogradu.

Ministar Crnadak je u razgovoru sa ministrima vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom naglasio da dobra politička suradnja između tri zemlje može i treba da bude podsticaj za još bolju i sadržajniju suradnju na ekonomskom planu.

Jedna od tema sastanka bila je i najavljena izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd u okviru čega su se sugovornici usaglasili da bosanskohercegovačka strana treba u što skorijem periodu da odredi trasu navedenog autoputa na teritoriji Bosne i Hercegovine, a podrška Republike Srbije i Republike Turske navedenom projektu nije upitna.

Dio razgovora bio je posvećen i zajedničkom privrednom predstavništvu Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u Istanbulu, čijem će radu značajan doprinos biti pružen od strane Vlade Republike Turske. Ministar Crnadak je izrazio nadu da će rezultati rada predmetnog predstavništva biti mjerljivi vrijednostima od kojih će koristi imati sve tri zemlje.

Ministar Crnadak je tokom razgovora pomenuo i rezultate jučerašnje posjete Predsjedništva BiH Republici Srbiji, ocijenivši da je uprkos činjenici da je najviše pažnje privukla konferencija za štampu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, ishod posjete izuzetno dobar, a obavljeni razgovori krajnje otvoreni i korisni. Također je naglasio da Republike Srbija i BiH nastavljaju da vrlo usko surađuju u svim oblastima, posebno na polju europskih integracija što potvrđuje i usvajanje teksta Sporazuma o suradnji u oblasti europskih integracija između BiH i Republike Srbije, do čega je došlo na prethodnoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Ministri su razgovarali o održavanju narednog trilateralnog samita na predsjedničkom nivou, koji bi u narednoj godini trebalo da bude održan u BiH, te je usaglašen naredni susret na ministarskom nivou, koji će u prvoj polovini naredne godine biti održan u Republici Turskoj.

15.8.2012
23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.