Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
1.12.2017 10:11
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi u službenoj posjeti Washingtonu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi u službenoj posjeti Washingtonu koja se odvija od 29. novembra do 01. decembra 2017. godine.

Ministar Crnadak je prvog dana posjete učestvovao na radnom sastanku ministara vanjskih poslova iz regiona zapadnog Balkana sa Herbertom Raymondom McMasterom, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući. Tokom svog obraćanja, ministar Crnadak je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu glavni stub stabilnosti i dugoročnog razvoja Dejtonski mirovni sporazum i njegovo poštivanje, te je izrazio nadu da će SAD nastaviti sa svojom bezrezervnom podrškom istom dokumentu.

Ministar je podvukao da za Bosnu i Hercegovinu dva najvažnija spoljnopolitička cilja predstavljaju integracija u Europsku uniju i još intenzivnija regionalna suradnja. U tom kontekstu istakao je da su za budućnost cijelog regiona od posebnog značaja što bolji odnosi u trouglu Bosna i Hercegovina-Srbija-Hrvatska.

Ministar je gospodina McMastera upoznao sa nastupajućom posjetom Predsjedništva BiH Republici Srbiji, koja je zakazana za sredinu naredne sedmice i izrazio očekivanja da će predmetna posjeta biti novi korak ka trajnoj stabilizaciji odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Ministar Crnadak je rekao da Bosna i Hercegovina svjetski problem terorizma smatra ozbiljnim bezbjednosnim problemom, te je sagovornika upoznao sa čvrstim opredjeljenjem ministarstava i agencija na svim nivoima vlasti da se suprotstave ovom globalnom izazovu.

U nastavku posjete, ministar Crnadak će danas u Department of State imati sastanak sa Wessom Mitchellom, novoimenovanim pomoćnikom državnog sekretara SAD za europske i euroazijske poslove.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.