Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.9.2017 16:52
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Čen Bo razmijenili note o dodjeli bespovratne pomoći Vlade NR Kine Bosni i Hercegovini

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Čen Bo su 13. septembra 2017. godine u Sarajevu razmijenili note o dodjeli bespovratne pomoći Vlade NR Kine Bosni i Hercegovini u iznosu od 30 miliona juana (RMB) (oko 7,5 miliona KM).

Razmjena nota između ministra Crnatka i ambasadorice Bo je uslijedila nakon potpisivanja Sporazuma o privredno-tehničkoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade NR Kine koji je istog dana potpisan u Sarajevu između zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande i ambasadorice Narodne Republike Kine Čen  Bo.

U sklopu bespovratne pomoći koja će biti obezbijeđena potpisivanjem Sporazuma  o privredno-tehničkoj suradnji između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH i razmjenom nota, Vlada Narodne Republike Kine će obezbijediti opremu za bezbjednosne provjere u vrijednosti od ukupno 38 miliona juana (RMB) (oko 9,5 miliona KM).
Oprema će biti obezbijeđena za potrebe Granične policije Bosne i Hercegovine i koristiće se na međunarodnim aerodromima u BiH.

Ukupan iznos bespovratne pomoći od 38 miliona juana (RMB), kolika je vrijednost navedene opreme, je odobren Nota sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine od 17. septembra 2015. godine i to u vrijednosti od 8 miliona juana (RMB) (oko 2 miliona KM), kao i bespovratne pomoći u iznosu od 30 miliona juana (RMB) koja je obezbijeđena potpisivanjem Sporazuma o privredno-tehničkoj suradnji i razmjenom nota između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH od 13. septembra 2017. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.