Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
11.9.2017 16:21
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio stalnog državnog podsekretara u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva sir Simona McDonalda

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 11. septembra 2017. godine stalnog državnog podsekretara u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske sir Simona McDonalda. Najviše rangirani britanski diplomata/državni službenik McDonald boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Ministar Crnadak i državni podsekretar McDonald razgovarali su o nastavku razvoja bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, o predsjedavanju Ujedinjenog Kraljevstva Berlinskim procesom, uključujući i sljedeći Samit o Zapadnom Balkanu, koji će biti održan u ljeto 2018. godine u Londonu, što je pokazatelj da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da zadržava fokus na Zapadnom Balkanu.

Tema sastanka bio je i proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine i nastavak reformi. Ministar Crnadak i državni podsekretar McDonald su se saglasili da je uloga Ujedinjenog Kraljevstva veoma bitna, jer će ona usprkos Brexitu u narednih osamnaest mjeseci biti punopravna članica Evropske unije. Državni podsekretar McDonald je istakao da će se podrška Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini svakako nastaviti i nakon Brexita, te da se ništa neće promijeniti u odnosima dvije zemlje.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva su ocijenjeni kao dobri i prijateljski. Sagovornici su se složili da u narednom periodu prioritet za dvije zemlje treba da bude razvoj ekonomskih odnosa, te je razgovarano i o nastavku podrške Ujedinjenog Kraljevstva reformama u Bosni i Hercegovini na polju modernizacije ekonomije.

U tom kontekstu, ministar Crnadak i državni podsekretar McDonald su razgovarali o toku priprema za Drugi „UK - Bosnia and Herzegovina Investment Forum“, koji će biti održan 2. novembra 2017. godine u Londonu, te je konstatovano da će Forum biti odličan korak u smjeru jačanja ekonomske saradnje.

Ministar Crnadak je naglasio značaj nastavka podrške Ujedinjenog Kraljevska Bosni i Hercegovini u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije, koje je ocijenio ključnim za daljnji napredak i zaustavljanje trenda iseljavanja mladih iz Bosne i Hercegovine.

Stalni podsekretar McDonald je istakao da je Zapadni Balkan region koji je od ključnog značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo i da je Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno aktivnom angažmanu i pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana. Naglasio je da aktivnim učešćem u Berlinskom procesu Ujedinjeno Kraljevstvo šalje poruku da iako izlazi iz Evropske unije, ostaje dio evropskog kontinenta i aktivni učesnik u dešavanjima u regionu.  

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.