Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.7.2017 13:47
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se 12. jula 2017. godine u Trstu sastao sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se 12. jula 2017. godine u Trstu sastao sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Glavna tema sastanka ministra Crnatka i komesara Hana bila je potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici.

Ministar Crnadak je tokom razgovora istakao da transportna zajednica ima ogroman značaj za Bosnu i Hercegovinu i region, te da Bosna i Hercegovina ne želi da budu ugroženi projekti i grant sredstva predviđena za odobravanje Bosni i Hercegovini na Samitu u Trstu.

On je naglasio da je protivljenje Vlade Republike Srpske potpisivanju Ugovora nelogično, jer ako je transportna zajednica korisna za Srbiju i sve druge zemlje regiona, zašto ne bi bila korisna i za Republiku Srpsku.

Tokom razgovora, komesar Han je prenio ministru Crnatku da uslovi koje je postavila Vlada Republike Srpske, koji se odnose na izmjenu teksta Ugovora i na izdavanje garancija da transportna preduzeća neće imati pristup željeznicama u Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja, nisu prihvatljivi za Evropsku uniju.

Ministar Crnadak još jednom poziva Vladu Republike Srpske da prihvati transportnu zajednicu, jer bi njeno odbijanje vodilo Republiku Srpsku u izolaciju i nanijelo joj ogromnu finansijsku štetu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da je kompromisno rješenje koje može dovesti do potpisivanja Ugovora danas u Trstu da, uz usvajanje teksta Ugovora o osnivanju transportne zajednice Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvoji zaključak kojim se definiše da će ministri zaduženi za transport u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine koordinisati i usaglašeno djelovati tokom implementacije Ugovora o transportnoj zajednici, u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Ostali komentari izneseni u zaključcima Vlade Republike Srpske bi se uzeli u razmatranje naknadno.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.