Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
5.7.2017 12:33
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio podsekretarku Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Australije Penny Williams

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 05. jula 2017. godine podsekretarku Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Australije Penny Williams.

Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja. Ministar Crnadak upoznao je podsekretarku Williams sa situacijom u Bosni i Hercegovini, načinom funkcionisanja vlasti te poduzetim koracima na putu ka evropskim integracijama. Naglasio je da je 2016. godina bila najuspješnija za BiH na putu ka EU kao i provedbi reformi. Ministar Crnadak istaknuo je da je proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine veoma važan za sve građane BiH te da za EU integracije postoji najveći nivo konsenzusa na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ministar Crnadak upoznao je podsekretarku Williams sa očekivanjima od Samita u Trstu ističući očekivanje slanja jake poruke za pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji jer EU neće biti kompletna dok Zapadni Balkan ne bude sastavni dio ističući potrebu intenzivnog rada na prihvaćanju evropskih vrijednosti, standarda i ciljeva EU. Razgovaralo se i o borbi protiv terorizma te su razmijenjena iskustva o problemu povratka boraca s inostranih ratišta koje pogađa obje zemlje.

Podsekretarka Williams izrazila je zadovoljstvo zbog susreta u cilju poboljšanja i nastavka saradnje dvaju zemalja kao i razmjene mišljenja i sugestija oko zajedničkih pitanja. U cilju razvijanja saradnje Ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje Williams je predložila sudjelovanje bh. diplomata na Diplomatskoj akademiji u Canberri.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.