Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
8.9.2015 12:15
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak razgovarao sa delegacijom Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak razgovarao je 8. septembra 2015. godine u Sarajevu sa delegacijom Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koja je boravila u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Ministar Crnadak je pozdravio posjetu izvjestilaca Egidijusa Vareikisa, sir Rogera Galea i Caroline Ravaud, uz ocjenu da su monitoring mehanizmi Vijeća Evrope u proteklom periodu imali veoma značajnu ulogu za našu zemlju, kroz odgovarajuće izvještaje, rezolucije i preporuke.

Ministar Crnadak je izvjestioce upoznao sa političkim i društvenim kretanjima u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na intenzivne aktivnosti u okviru procesa pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji kao i na ispunjavanje obaveza BiH prema Vijeću Evrope. Tom prilikom je kao posebno značajne izdvojio stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,  usvajanje inicijalnog programa reformi i ubrzan rad na usvajanju mehanizma koordinacije, te usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Uz ocjenu da je Vijeće Evrope do sada igralo značajnu ulogu u pogledu demokratizacije, poštivanja ljudskih prava i međunarodne pozicije BiH ministar Crnadak je izvjestioce upoznao i sa dosadašnjim tokom predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, koje je ocijenio uspješnim i veoma značajnim za međunarodnu poziciju i imidž naše zemlje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.