Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.4.2014 16:09
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovne Ana Trišić-Babić sastala se sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tedom Whitesideom

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić sastala se 22. aprila 2014. godine u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tedom Whitesideom.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je informirala sagovornika o trenutnim aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH u području komunikacije sa građanima o NATO integracijama BiH. Iako je BiH, zbog poznatih političkih okolnosti, u nemogućnosti aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP), Ministarstvo i Komisija za NATO integracije BiH čine sve kako bi reformski proces bio neprekinut. Javna diplomatija predstavlja jedan od najvažnijih motora ovog pristupa.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara Whiteside je istaknuo da je pohvalno što ministarstvo ima ovakav pristup, jer je važno da građani u BiH budu informirani o svim aspektima integracija, posebno o koristima i uticajima koje evroatlantske integracije mogu da imaju na njihov život.

Sagovornici su istaknuli da je BiH veoma specifična zemlja, što se odražava i na oblik komunikacije ovih poruka prema građanima i političkim liderima. Ovo ne mora nužno da bude prepreka, već i šansa za BiH u profiliranju znanja i vještina u ovom polju, te eventualnom izvozu iskustava. Reformski napredak BiH je pohvaljen od strane saveznika, posebno u tehničkom dijelu, što je bilo vidljivo prilikom razmatranja posljednjeg ciklusa IPAP-a, u martu ove godine u Briselu. Zbog toga je ove uspjehe potrebno predstaviti građanima, te ohrabriti BiH na ovom putu. Evroatlantske integracije prije svega donose trajni mir i sigurnost, a onda i neprekinut ekonomski razvoj. Ovo je osnova za trajnu stabilizaciju i napredak društva i tu poruku je potrebno neprestano slati građanima i političkim elitama u BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.