Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
2.3.2014 14:33
Dr. Lagumdžija: Suverena Ukrajina i njeni narodi imaju pravo da svoju budućnost definiraju samostalno

Povodom situacije u Ukrajini u cjelosti prenosimo izjavu zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatka Lagumdžije:

„Pozivam na hitan dijalog svih relevantnih međunarodnih faktora u cilju sprječavanja opasne eskalacije sukoba u Ukrajini, koja može imati nesagledive posljedice za regionalnu i globalnu stabilnost.

Hitno smirivanje tenzija ključni je preduvjet za očuvanje mira, sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine kao punopravne članice Ujedinjenih naroda. Suverena Ukrajina i njeni narodi imaju pravo da svoju budućnost definiraju samostalno, mirno i u demokratskom dijalogu koji garantira stabilnost - a međunarodna zajednica ima dužnost i obavezu da to podrži“.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ovom prilikom ponavlja ranije javne apele svim građanima BiH da se uzdrže od putovanja u Ukrajinu, te sve one koji se nalaze na njenom teritoriju da postupe po uputstvu MVP-a BiH koje se nalazi na zvaničnoj web stranici MVP-a BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.