Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.2.2014 15:27
U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održana 8. sjednica Komisije za NATO integracioni proces Bosne i Hercegovine

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 20. februara 2014. godine održana je 8. sjednica Komisije za NATO integracioni proces Bosne i Hercegovine.Sjednicom je predsjedavala zamjenica ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajuća Komisije Ana Trišić-Babić.

Učesnici sjednice su razmatrali prijedlog teksta IPAP-a 2014-2016 (Individualni partnerski akcioni plan). IPAP je strateški dokument saradnje BiH i NATO, te reforme sistema odbrane, bezbjednosti, pravne države, ekonomije i finansija, na putu integracija u Savez. Komisija je, u saradnji sa saveznicima, izradila prijedlog dvogodišnje saradnje u okviru trećeg ciklusa IPAP-a, čime će reformski procesi biti nastavljeni u okviru ovog mehanizma saradnje.

Sjednica je nastavljena informacijom o predstojećem sastanku NAC-BiH 18. marta 2014. godine u Briselu. Sastanak se dešava u važnom trenutku, pred NATO-samit sljedećeg septembra u Velsu. Komisija procjenjuje da naredni Samit neće biti samit proširenja, ali očekuje da saveznici u kontekstu proširenja pozitivno ocjene reformski napredak institucija BiH u NATO-integracijama. U tom smislu je predstojeći sastanak NAC-BiH prilika da se saveznici informišu o postignutim rezultatima BiH, da se razmjenu gledišta u vezi planiranih aktivnosti, te da BiH i NATO iznova osnaže evroatlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Sastanak je zaključen razmatranjem Programa saradnje BiH i NATO u 2014. godini, koji se odnosi na aktivnosti obuke i edukacije nosioca integracionih procesa, te sistema bezbjednosti, u cilju podizanja kapaciteta za ispunjenje ciljeva na putu integracija u Savez.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.