Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
14.11.2013 12:45
U Bernu održane redovne bilateralne političke konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije

Redovne bilateralne političke konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije održane su 14. novembra 2013. godine u Bernu. Delegaciju Bosne i Hercegovine je predvodio pomoćnik ministra za bilateralne odnose Amer Kapetanović, a delegaciju Švicarske zamjenik državnog sekretara za Evropu, Centralnu Aziju, Vijeće Evrope i OSCE ambasador Arthur Mattli.

Tokom razgovora razmotrena su najvažnija pitanja na planu bilateralne, regionalne i multilateralne saradnje, te razmijenjene informacije o aktuelnim političkim prilikama i ekonomskoj situaciji u BiH i Švicarskoj.

Posebna pažnja je posvećena ugovornom reguliranju odnosa dviju zemalja. Izražena je nada u što skorije potpisivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju, Sporazuma o zračnom prometu, te pozdravljen početak pregovora radi zaključivanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Konstatirano je da dobre političke odnose i intenzivan dijalog prati i solidna ekonomska saradnja koja može biti dobar osnov za podizanje ekonomskih odnosa dviju zemalja na viši nivo. U tome se otvaraju i mogućnosti koje pruža nedavno potpisani Ugovor o slobodnoj trgovini s EFTA-om, kojim će BiH imati bolji pristup tržištu Švicarske, kao i tržištima Norveške, Islanda i Lihtenštajna. U tom kontekstu su na sastanku utvrđeni naredni koraci u unapređenju ekonomske saradnje dviju zemalja, održavanjem poslovnog foruma u kojem će posebnu važnost imati intenzivno uključivanje mnogobrojne bosanskohercegovačke dijaspore u Švicarskoj, koja je vrlo dobro integrirana u švicarsko društvo.

U domenu kulturne saradnje, švicarska strana je izrazila snažan interes da se u Švicarskoj ponovno organizira gostujuća izložba djela najznačajnijeg savremenog švicarskog slikara 19. vijeka Ferdinanda Hodlera, čija se kolekcija od 200 radova nalazi u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Tokom boravka pomoćnika ministra Kapetanovića u Švicarskoj, u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Bernu je, povodom 20. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Švicarske i otvaranja Ambasade BiH u Bernu, upriličen susret sa bh. dijasporom u Švicarskoj i promocija Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.