Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
18.9.2013 17:18
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić primila u posjetu komandanta Nacionalne garde Marylanda generala Jamesa Adkinsa

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić se 18. septembra 2013. godine u Sarajevu sastala sa komandantom Nacionalne garde Marylanda generalom Jamesom Adkinsom.

Povod za posjetu je obilježavanje 10 godina saradnje BiH i NG Marylanda, u programima modernizacije Oružanih snaga BiH, obuke njenog ljudstva, te zajedničkog učešća u mirovnim operacijama. Krunu saradnje predstavlja slanje 26 pripadnika OS BiH u prvu borbenu misiju u inostranstvu u sklopu NG Marylanda, krajem 2012. godine, čija je prva rotacija nedavno uspješno okončana.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je istaknula da Bosna i Hercegovina želi proširenje saradnje i na polje civilne saradnje, kako sa NG Marylanda, tako i sa partnerima unutar američke savezne države Maryland. BiH treba da se profilira kao izvoznik sigurnosti, te ima potencijala da pruži svoj doprinos u misijama izgradnje mira. Projekat izgradnje baze civilnih stručnjaka za UN i NATO misije podrške miru, koji se trenutno odvija u BiH, otvara mogućnosti saradnje sa Nacionalnom gardom u polju civilnih doprinosa, poput obuke i razmjene medicinskih stručnjaka, inženjera, instruktora ili nastavnog kadra.

General Adkins je istakao da NG Marylanda raspolaže kapacitetima za pružanje podrške BiH u ovim nastojanjima, te da u ovom polju vidi veliki potencijal za saradnju. Pozdravio je nastojanja BiH da pruži doprinos u civilnoj komponenti post-konfliktne rekonstrukcije, te je istakao da cijeli region Jugoistočne Evrope raspolaže neophodnim znanjem i ekspertizom bitnim za ovo područje.

Sagovornici su zajednički zaključili da ovakva nastojanja BiH da se profilira kao izvoznik sigurnosti, značajno doprinose njenom rejtingu među Saveznicama, te osigurava veliku podršku njenim evroatlantskim integracijama.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.