Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
16.8.2013 19:42
Zamjenik predsjedavajućegVijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio Jonathana Moorea, direktora Ureda za južnu i centralnu Evropu u Sekretarijatu za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija i Jonathan Moore, direktor Ureda za južnu i centralnu Evropu u Sekreterijatu za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država, razgovarali su 16. avgusta 2013. godine u Ministarstvu vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Dr. Lagumdžija je upoznao sagovornika sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na aktivnosti koje za cilj imaju nastavak napredovanja zemlje na putu evroatlantskih integracija.

U toku razgovora je pozitivno ocijenjena izuzetno dobra saradnja BiH i SAD na bilateralnom i multilateralnom planu, te je naglašeno da se odnosi između naše dvije prijateljske zemlje kreću uzlaznom putanjom, ali i da ih treba unapređivati, naročito u oblasti ekonomije. S tim u vezi, dr Lagumdžija je istakao važnost podrške SAD-a, koja je presudna za prijem Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), u okviru pregovora koje vodi naša zemlja za članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Dr. Lagumdžija je izrazio nadu da bi do kraja septembra mjeseca, uz aktivnu ulogu međunarodne zajednice, mogli postići dogovori o implementaciji presude Suda u Strasburu u slučaju Sejdić i Finci kao i rješavanje pitanja uspostave učinkovitog mehanizma koordinacije u procesu europskih integracija ali i dogovora za rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine kao uslova za aktiviranje MAP-a koji otvara vrata BiH za članstvo u NATO savezu.

Direktor Odjela Moore se zahvalio dr. Lagumdžiji na razgovoru te je istakao podršku Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini, naročito njenim evropskim i evroatlantskim integracijama, i podsjetio da je podrška našoj zemlji jasno izražena kroz cjelokupni dosadašnji angažman Sjedinjenih Američkih Država.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.