Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.10.2019 10:37
Šefica Misije BiH pri EU u Briselu ambasadorica Emina Merdan susrela se sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom

Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri EU u Briselu ambasadorica Emina Merdan susrela se 21. oktobra 2019. godine sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Na sastanku je razgovarano o posljednjim zaključcima Evropskog vijeća, kojima EU nije dala zeleno svijetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Naglašeno je da optimizam i uvjerenje u korist evrointegracijskih procesa u regiji ne treba izgubiti već raditi na njihovom jačanju.

Ambasadorica Merdan zahvalila je komesaru Hahnu za odlučnu i kontinuiranu podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i EU perspektivi BiH i regije Zapadnog Balkana. Informirala ga je o posljednjim aktivnostima i odluci Vijeća ministara BiH o usvajanju Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Izvijestila je da se radi o sveobuhvatnom cjelodržavnom planskom dokumentu sa 729 planiranih mjera za provedbu 115 prioriteta, u čijoj izradi su učestvovale 233 institucije sa svih nivoa vlasti u BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o važnosti regionalne saradnje, susreta i dijaloga, koje komesar Hahn namjerava ohrabrivati i inicirati i u budućnosti.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji s migrantima u BiH, naročito u smislu značaja efikasnog upravljanja migrantskom krizom u BiH, te nastavku dijaloga predstavnika Evropske komisije i BiH, započetog u julu ove godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.