Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
16.10.2019 10:25
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio u nastupne posjete ambasadore Kraljevine Švedske Johannu Strömquist, Republike Koreje za BiH sa sjedištem u Zagrebu Kim Dong-chana i Islamske Republike Pakistan Muhammada Khalida Raoa

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 15. oktobra 2019. godine u odvojenim nastupnim posjetama ambasadoricu Kraljevine Švedske u BiH Johannu Strömquist, ambasadora Republike Koreje za BiH sa sjedištem u Zagrebu Kim Dong-chana i ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammada Khalida Raoa.

Na sastanku sa ambasadoricom Kraljevine Švedske u BiH Johannom Strömquist naglašena je snažna podrška Švedske Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim integracijama. Ministar Crnadak je ukazao na činjenicu da posljedice zastoja u procesu formiranja vlasti na državnom nivou te nefunkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH direktno utiču na svakodnevni život ljudi. Sagovornici su se složili da na evropskom putu BiH mora više učiniti kada je riječ o reformskim procesima, vladavini prava i borbi protiv korupcije.

Ministar Crnadak je na sastanku sa novoimenovanim ambasadorom Republike Koreje istakao da su politički odnosi između dvije zemlje dobri, naglašavajući da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje. U tom cilju ministar i ambasador Dong-chan su se složili da je neophodno što prije potpisati Sporazum o ekonomskoj saradnji, te formirati Zajednički komitet za ekonomsku saradnju između dvije zemlje. Konstatovano je da sve veći broj korejskih turista dolazi u BiH, te da najviše posjećuju Međugorje. Ministar Crnadak je rekao da bi za korejske turiste mogli biti interesantni i veći gradovi koji u BiH bilježe porast turista, kao i zimski turistički centri.

Tokom susreta ministra Crnatka i ambasadora Islamske Republike Pakistan Muhammada Khalida Raoa ocijenjeno je da su odnosi Pakistana i Bosne i Hercegovine dobri i bez otvorenih pitanja, kao i saradnja na međunarodnom polju. Iskazana je mogućnost za unapređenje saradnje, posebno kada je riječ o ekonomskim odnosima i povećanju trgovinske razmjene. Razgovarano je i o regionalnoj saradnji te situaciji u Kašmiru. Ambasador Pakistana izrazio je podršku reformskim procesima i evropskim integracijama u BiH.

Ministar Crnadak je poželio dobrodošlicu novoimenovanim ambasadorima Strömquist, Dong-chanu i Khalid Raou u BiH kao i uspješnu diplomatsku misiju.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.