Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.9.2019 16:40
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio u nastupnu posjetu novoimenovanog šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 26. septembra 2019. godine u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora - šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera.

Tom prilikom ministar Crnadak je izrazio je dobrodošlicu ambasadoru Sattleru u Bosnu i Hercegovinu te mu poželio uspješan mandat u našoj zemlji. Izrazio je zahvalnost Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini za njenu pomoć našoj zemlji u procesu EU integracija. Istakao je da BiH u tom procesu očekuje od Evropske unije dalju podršku i pomoć kao i jače insistiranje na provođenju europskih standarda i vrijednosti, osobito kada je riječ o vladavini prava.

Ministar Crnadak je naglasio da je jedini pravac za sigurnu i prosperitetnu budućnost za njene građane integracija BiH u Evropsku uniju, oko čega postoji saglasnost u oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda. Zato je obaveza svih, naglasio je ministar Crnadak, na svim nivoima vlasti da učine sve što je potrebno kako bi BiH napravila dalje korake koji bi doveli do kandidatskog statusa za EU.

Tokom razgovora, ministar Crnadak je rekao da je BiH bespotrebno izgubila vrijeme na duge i neuspješne političke pregovore o formiranju vlasti i da je posebno loše to što su institucije poput Parlamentarne skupštine BiH postale taoci tog procesa, jer zbog blokade ne rade u interesu građana.
 
Sagovornici su se složili da se izborne preporuke iz Izvještaja Ureda OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) o održanim Općim izborima u BiH 2018. godine trebaju što prije provesti kako bi se unaprijedio izborni proces i biračima osiguralo glasanje bez pritisaka, ucjena i zastrašivanja.

Takođe, ministar Crnadak je izrazio nadu da će Vijeće ministara BiH uskoro usvojiti prijedlog akcionog plana za sprovođenje preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi sprovođenje preporuka što prije počelo na svim nivoima u BiH.

Ministar Crnadak i ambasador Sattler razgovarali su i o jačanju regionalne saradnje i drugim aktuelnim političkim pitanjima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.