Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
18.9.2019 16:10
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se u Beču Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se 18. septembra 2019. godine u Beču na 63. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju.
 
U fokusu obraćanja ministra Crnatka bio je problem izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na granici sa BiH.
 
On je naglasio da je još 2015. godine BiH izrazila zabrinutost zbog odluke susjedne Hrvatske da nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško izmjesti na granicu sa BiH.

"U blizini se nalazi Park prirode na rijeci Uni, ali i lokacija Trgovske gore koja je samo tri kilometra udalјena od Novog Grada, općine sa 30.000 stanovnika koja se izričito protivi namjeri Hrvatske, kao i devet susjednih općina koje su također u opasnosti", naglasio je ministar Crnadak.
 
Ministar je zahvalio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju na dugogodišnjoj podršci i izrazio želјu da se saradnja nastavi i u većem obimu.
 
Istakao je da je BiH do sada imala mnogo koristi od projekata na različitim polјima - od infrastrukturnih do institucionalnih i da izražava punu spremnost da nastavi uspješnu saradnju sa Sektorom za tehničku kooperaciju, kako bi bili pobolјšani kapaciteti u korištenju nuklearne tehnologije na polјima medicine, industrije, privrede i radijacijske zaštite.

Obraćanje Generalnoj konferenciji ministar Crnadak je završio još jednom upozorenjem svim učesnicima na potencijalne opasnosti ukoliko bi došlo do odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.